Samsung radi na robotu koji se “razumije” u vina - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Samsung radi na robotu koji se “razumije” u vina

Samsung, kao što stoji i u naslovu, radi na robotu sa somelijerskim kapacitetima (doslovan prevod ove francuske riječi znači “onaj koji služi vino”). I to nije sve – ovaj robotski pomoćnik može i da sakuplja veš koji je spreman za pranje, napuni veš mašinu, postavi sto, i na kraju u čašu sipa vino, te ga odnese vlasniku.

U pitanju je robot po imenu Bot Handy, a kreatori kažu da objekte prepoznaje uz pomoć ugrađene kamere i vještačke inteligencije. Zamišljen je kao “ekstenzija za kuhinju i dnevnu sobu, zapravo za cijelo domaćinstvo”, ali još uvijek nije najjasnije koliko je spreman da uđe u kuće onih kojima je robotska pomoć potrebna. U trenutnoj fazi ovaj robot je visok (nije precizirano koliko), tankog tijela, obojen u crnu i bijelu i ima dva velika digitalna oka uz pomoć kojih mijenja “raspoloženja”. Ima samo jednu ruku koja se pomjera u “ramenu, laktu i ručnom zglobu” i na kraju hvataljku. Po kući se kreće na točkovima, a može i da se izdigne kako bi dohvatio objekte koji su na visokim položajima.

Nije poznata ni cijena robota, ali je sigurno da bi ovakvi pomoćnici u budućnosti mogli da budu od velike koristi, i to ne samo za sipanje i služenje vina, već i za pomoć onima koji ne mogu da se staraju o sebi.

(The Verge/PCPress)

Danas objavljeno

Robot koji je htio da uništi čovječanstvo dobija “porodicu”: Stižu novi modeli

D

Brojevi telefona prodaju se za 20 dolara

D

Kina gradi 30 povezanih 5G fabrika do 2023.

D

Ostavite komentar