31. Januara 2022.

Samsung predvodi globalnu isporuku pametnih telefona u 2021, pošto tržište raste prvi put od 2017.

Big Portal

Ove godine je zabeleženo ukupno 1,39 milijardi isporuka pametnih telefona, međutim, one su ostale ispod nivoa pre pandemije uprkos godišnjem rastu od 4 odsto. Kompanija za istraživanje tržišta ovo pripisuje kontinuiranim uticajima COVID-19, kao i nedostatku komponenti. Zanimljivo je da su isporuke u četvrtom kvartalu 2021. pale za 6 procenata na godišnjem nivou i dostigle 371 milion jedinica. U međuvremenu, Apple je zabeležio rekordne isporuke, a Xiaomi je zabeležio najveći rast u apsolutnom broju isporučenih jedinica.

Prema najnovijem izveštaju Market Monitor kompanije Counterpoint Research, globalni oporavak pametnih telefona u 2021. je bio posledica povećanja potražnje u regionima poput Severne Amerike, Latinske Amerike i Indije. Rast u SAD je uglavnom bio vođen potražnjom za prvom Apple-ovom serijom iPhone 12 sa 5G podrškom i nastavio se tokom cele godine. Rast u Indiji je registrovan zbog viših stopa zamene, bolje dostupnosti i atraktivnih opcija finansiranja u telefonima srednjeg i visokog ranga.

„Međutim, Kina, najveće svetsko tržište pametnih telefona, nastavila je da opada zbog problema na strani ponude uzrokovanih tekućim nedostatkom komponenti, kao i zbog problema na strani potražnje koji su rezultat produženja ciklusa zamene“, rekao je Harmeet Singh Valia, viši analitičar u Counterpoint-u. On je takođe rekao da bi oporavak tržišta mogao biti još bolji da nije bilo manjka komponenti koje su uticale na veći deo druge polovine 2021.

Samsung predvodi globalnu isporuku pametnih telefona u 2021, pošto tržište raste prvi put od 2017.

Samsung je 2021. isporučio 271 milion pametnih telefona, što je 6 procenata više u odnosu na 2020. Povećanje se pripisuje povećanoj potražnji za njegovim pametnim telefonima srednjeg ranga A i M serije. Kao što je pomenuto, Apple je registrovao rast od 18 procenata na godišnjem nivou (YoY) da bi dostigao rekordnih 237,9 miliona jedinica u 2021. zahvaljujući snažnim performansama iPhone 12 serije. Globalne isporuke pametnih telefona kompanije Xiaomi su porasle najviše, 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu, da bi prošle godine dostigle rekordnih 190 miliona jedinica.

Oppo (koji uključuje OnePlus od trećeg kvartala 2021.) je registrovao rast od 28 procenata sa 143,2 miliona isporuka jedinica. Njegov sestrinski brend Vivo porastao je za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostigao godišnje isporuke od 131,3 miliona jedinica u 2021. Motorola je bila najbrže rastući brend među 10 najboljih OEM proizvođača pametnih telefona na osnovu godišnjih globalnih isporuka. Realme je po prvi put ušao u prvih pet Android OEM proizvođača na svetu, a Honor je zauzeo mesto u prvih 10 nakon prve pune godine kao nezavisni OEM. Konačno, Transsion Group se dobro pokazala sa brendovima Tecno i Infinix, javlja Gadgets 360.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare