15. Jula 2022.

Samsung predstavio najbržu GDDR6 memoriju do sada

Big Portal

Suve performanse

Samsung je otpočeo proizvodnju prvih primeraka GDDR6 memorijskih modula koji donose najbolje performanse do sada. Ovi čipovi donose kapacitet do 16 GB i rade na brzinama transfera podataka od 20 Gbps i 24 Gbps. Memorijski moduli oznake K4ZAF325BC-SC20 i K4ZAF325BC-SC2 pojavili su se u katalogu proizvoda ove kompanije, što znači da u pitanju nisu eksperimentalni čipovi već da će u određenom trenutku postati dostupni za komercijalnu upotrebu.

Inženjeri iz Suvona, sedišta kompanije Samsung, stvorili su kombinaciju naprednog izolacionog materijala pod imenom High-K Metal Gate, skraćeno HKMG, koji značajno smanjuje gubitak brzine podataka prilikom transfera omogućavajući do 30% povećane brzine rada u poređenju sa prethodnim memorijskim modulima.

Pored toga, kompanija Samsung predstavila je i dva modela novih memorijskih modula dizajniranih za energetski efikasan rad na smanjenom naponu. Dva modela koji donose brzine transfera podataka od 20 Gbps i 16 Gbps imaće napon od 1,1 V umesto standardnih 1,35 V što će doprineti poboljšanoj efikasnosti i dugovečnosti baterije na prenosivim računarima.

Ovi čipovi funkcionišu po JEDEC standardu i kompatibilni su sa grafičkim kartama koje su trenutno dostupne pod uslovom da firmware i memorijski kontroleri na tim grafičkim kartama podržavaju poboljšane brzine transfera podataka.

Kada da je očekujemo?

Prema rečima Danijela Lija, izvršnog potpredsednika Tima za planiranje memorijskih proizvoda, “Eksplozija količine informacija neophodnih za funkcionisanje veštačkih inteligencija i metaverzuma uslovila je potrebu za poboljšanim grafičkim performansama koje mogu simultano da procesuiraju ogromne količine podataka na veoma visokim brzinama. Sa prvom generacijom GDDR6 radne memorije koja donosi brzine transfera podataka od 24 Gbps očekujemo da validiramo DRAM na sledećoj generaciji grafičkih karti i da ih isporučimo na tržište”.

Verifikacija ove memorije sa partnerima kompanije Samsung počinje ovog meseca, a dolazak na tržište planira se sa grafičkim kartama sledeće generacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare