29. Septembra 2022.

Samsung predstavio ekran koji se sa 13 odmotava na 17 inča

Big Portal

Nova tehnologija ekrana

Na pomalo iznenađujući način kompanija Samsung rešila je da svetskoj publici predstavi svoju naprednu tehnologiju ekrana čija se upotrebljiva površina proširuje takozvanim “odmotavanjem”, tj. izvlačenjem jedne stranice displeja nakon čega se savitljivi ekran širi po horizontalnoj osi. Naime, tokom događaja kompanije Intel Innovation 2022 Day, a tokom predstavljanja trinaeste generacije procesora, izvršni direktor kompanije Samsung Displays predstavio je ekran ovakvog tipa dijagonale od čitavih 17 inča, što je mnogo više od onoga što je mogao predstaviti LG sa svojim Rollable telefonom.

Samsungsavitljiviekran02.jpg

Sa osnovne dijagonale veličine 13 inča vertikalne orijentacije slike, ovaj ekran se izvlačenjem njegove leve stranice horizontalno proširuje do veličine dijagonale od 17 inča horizontalne orijentacije slike. Na ovaj način, iz neke vrste tableta ekran postaje adekvatan za korišćenje u različitim tipovima prenosivih računara. Naravno, ovo je i dalje samo koncept ekrana za koji nije poznato kada će (niti da li će) ući u masovnu proizvodnju, ali kratak video zapis koji vidite ispod govori u prilog činjenici da je dizajn, ako ništa drugo, makar “na oko” kvalitetan.

Široki upotrebni potencijal

Kao što smo već pomenuli, osnovna upotreba ovakvih ekrana veće dijagonale mogla bi biti u tablet računarima koji bi proširivanjem upotrebljive površine ekrana značajno proširili svoje mogućnosti. Naravno, ne treba zanemariti ni potencijal upotrebe u “transformer” prenosivim računarima, doduše najverovatnije sa nekim kompromisima u vidu upotrebljenog hardvera. Zanimljiva je i izjava izvršnog direktora Samsung Display koji je izjavio “foldable is gone”, tj. sklopivi ekrani su prošlost (u slobodnom prevodu”, pa ko zna kakve nas pikanterije očekuju u budućnosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare