Samsung najavio DDR6-12800, razvoj GDDR7 i masovnu proizvodnju HBM3 - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Samsung najavio DDR6-12800, razvoj GDDR7 i masovnu proizvodnju HBM3

Tokom Samsungovog Dana tehnologije 2021, kompanija je predstavila neke zanimljive uvide o budućnosti tehnologija sistemske memorije i kako planira da vrši svoju proizvodnju.

Počevši od najnovijeg DDR5 standarda, kompanija namerava da prati JEDEC dokumente i ponudi neke module za overklok koji prevazilaze specifikacije koje savetuje JEDEC. Dok DDR5 standard navodi memorijske module sa 6.400 MT/s, Samsung će razviti module koji mogu da overklokuju do 8.400 MT/s. Ovo još uvek nije potvrđeno jer su još uvek u fazi razvoja. Međutim, možemo očekivati da ćemo ih videti u kasnijim izvedbama DDR5 memorije.

Kompanija je takođe govorila o standardu DDR6, koji je navodno duplo brži od DDR5. Novi DDR6 standard je još uvek u ranom razvoju, a sve što do sada znamo je da se broj memorijskih kanala po modulu dvostruko povećava u odnosu na DDR5 na četiri kanala. Pored DDR6 za desktop i servere, kompanija takođe radi na DDR6 niske snage (LPDDR6) za mobilne aplikacije. Dok kompanija LPDDR5 memorija kreće u masovnu proizvodnju koristeći 1a-nm proces početkom 2022. godine, LPDDR6 je još uvek u ranom razvoju, prenosi TeshPowerUp. Osnovna brzina za DDR6 module će navodno dostići 12.800 MT/s, dok će se moduli za overklok pridružiti sa brzinama do 17.000 MT/s. Verzija LPDDR6 orijentisana na mobilne uređaje takođe bi trebalo da dolazi sa brzinama do 17.000 MT/s.

Samsung najavio DDR6-12800, razvoj GDDR7 i masovnu proizvodnju HBM3

Samsung je još govorio i o svojoj ponudi memorije za grafiku, gde su GDDR i HBM u igri. Novi GDDR standard koji bi trebalo da stigne je GDDR6+, koji povećava brzinu sa 18.000 MT/s na 24.000 MT/s. Čvor izbora za GDDR6+ biće 1z nm, a korejski gigant želi da počne proizvodnju ovih modula ovog meseca. Nakon toga, zadati vremenski okviri kompanije pokazuju da će GDDR7 standard zameniti GDDR6+ i ponuditi stope od 32.000 MT/s. Sa GDDR7, takođe će biti prisutna nova funkcija pod nazivom „funkcija zaštite od grešaka u realnom vremenu“, koja je još uvek nepoznata. Pretpostavlja se da je to neki oblik ECC-a za GDDR ili nešto slično. To tek treba da vidimo.

Pored toga, kompanija je takođe napomenula da će njena HBM3 memorija biti spremna za masovnu proizvodnju u drugom kvartalu 2022. godine, sa brzinama od 800 GB/s. Ova memorija će uglavnom ciljati na AI aplikacije, a Samsung sarađuje sa partnerima na opremi novih rešenja sa HBM3.

Benchmark.

Danas objavljeno

Žene tuže kompaniju Apple jer ih progoni AirTag

Vanja A

Može li da zamijeni Google? ChatGPT je novi četbot o kojem svi pričaju

Vanja A

Apple hoće „Made in America“ čipove za svoje uređaje

Vanja A

Ostavite komentar