Samsung je sve bliže kreiranju QD-OLED TV-a - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Samsung je sve bliže kreiranju QD-OLED TV-a

Iako je Samsung postao dominantan u korišćenju OLED tehnologije na mobilnim displejima, na polju televizora veliko ime u OLED segmentu je Samsungov rival – LG.

Televizori kompanije LG zadivljuju testere svojom mogućnošću preciznog kontrolisanja osvetljenja, jer je svaki piksel samoosvetljujući (za razliku od QLED-brendirane quantum dot LCD tehnologije na koju se Samsung trenutno oslanja, a koja i dalje smešta LED osvetljenje iza filtera).

Ovo bi se moglo promeniti uskoro, jer je Samsung u oktobru istakao da planira da investira 11 milijardi dolara do 2025. godine u izgradnju fabrike koja je sposobna da proizvodi prave QLED TV ekrane koji se samostalno osvetljavaju.

Sada su dva Samsungova istraživača objavila tezu o novoj quantum dot LED tehnologiji, koja se oslanja na indijum-fosfid umesto na kadmijum, a životni vek ovakvih rešenja je do milion sati. Takođe, poboljšani dizajn povećava efikasnost tako što sprečava oksidaciju i curenje energije.

Samsungovo samopouzdanje i investicije u QD-OLED displeje znači da je južnokorejska kompanija blizu rešenja i samo ostaje da se sačeka da televizori ovog tipa počnu da se pojavljuju na tržištu.

Izvor: EngadgetBenchmark

Danas objavljeno

Intel najavio cijenu svoje najjače Arc Alchemist A770 grafičke karte

Vanja A

Google Play Store najzad optimizovan i van mobilnih telefona

Vanja A

DART misija okončana, letjelica je uspješno udarila u asteroid

Vanja A

Ostavite komentar