Samsung Galaxy S23 i S24 bez Exynos procesora - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Samsung Galaxy S23 i S24 bez Exynos procesora

Nije tajna da Exynos procesori dizajnirani od strane kompanije Samsung nisu najpopularniji među korisnicima. Ovoga puta ostavićemo po strani diskusiju oko toga da li je takav sentiment opravdan ili ne i fokusirati se na činjenicu da bi Samsung u potpunosti mogao da izostavi Exynos procesore iz svoje dve naredne flagship serije telefona – Galaxy S23 i Galaxy S24. Dakle, samo Snapdragon.

Razlog za ovakvu odluku

Pre nekoliko nedelja pojavile su se prve naznake da Samsung želi da razvije jedan pravi moćni Exynos čipset za svoju flagship seriju telefona i da na taj način umanji uticaj kompanije Qualcomm na svoj proizvodni proces. Konačni cilj je najverovatnije potpuna nezavisnost u sferi proizvodnje procesora, kao i izjednačavanje svojih najbržih rešenja sa Snapdragon pandanima.

U ovom trenutku, Samsung proizvodi Exynos procesore koje koristi u svojim telefonima za evropsko i još poneko tržište, ali i koje prodaje drugim kompanijama za korišćenje u svojim telefonima. Međutim, novi i bolji Exynos bio bi ekskluzivno rezervisan za Galaxy S seriju telefona i ne bi se pojavljivao nigde drugde. Otuda potreba za usavršavanjem.

Prema navodima koji su se pojavili na južnokorejskom blogu Naver, a koje prenosi portal Gizchina, žalbe korisnika na veću potrošnju Exynos procesora i nešto slabije performanse navele su Samsung da ih izostavi iz S23 i S24 linije dok svoja in-house rešenja ne usavrši do te mere da budu u potpunosti ravnopravni sa glavnim konkurentima.

Samo Snapdragon

U ovom trenutku, deluje kao da kompanija Samsung nema drugog rešenja osim da se u potpunosti osloni na Qualcomm Snapdragon procesore za svoje high-end seriju telefona od koje korisnici očekuju samo najbolje performanse. Ali, prema novim informacijama, to je plan samo do 2025.

Nakon toga očekuje se jedan punokrvni Exynos koji će pokretati Samsung Galaxy S25 seriju uređaja i koji bi, do tada, trebalo da pruži i performanse i efikasnost koju se traži. Do tada, radi se na rešavanju problema, unapređenju dizajna, i poboljšanju proizvodnog procesa. Čini se izvodljivo u toku dve godine, posebno za jednog tehnološkog giganta kao što je Samsung.

Danas objavljeno

Hakerska grupa tvrdi da je ukrala podatke kompanije AMD jer je neko koristio šifru 123456

Vanja A

Huawei predstavio nove premijum slušalice i moćne MateBook laptopove

Vanja A

Atari slavi 50. rođendan, sa kompilacijom od preko 90 igara

Zeljka

Ostavite komentar