Samovozeći Tesla naučio da pretiče, ali nije sve prošlo glatko - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Samovozeći Tesla naučio da pretiče, ali nije sve prošlo glatko

U oktobru je Tesla predstavio beta verziju svog “Full Self-Driving” sistema autonomne vožnje, što je vlasnicima ovih automobila omogućilo da u realnim uslovima vožnje testiraju novu funkciju. Snimak pokazuje šta je ovaj sistem u stanju da uradi.

Najnoviji paket tehnologija autonomne vožnje je vjerovatno nešto najbliže potpuno automatizovanom upravljanju vozila, a da je dostupno u produkcijskom automobilu u svakodnevnoj vožnji.

Jedan od vlasnika Teslinog Modela 3 testirao je ponašanje “Full Self-Driving” sistema u realnim uslovima saobraćaja.

Na snimku se vidi kako automobil otpozadi prilazi kamionu za odnošenje smeća koji sporo vozi i često se zaustavlja. Sistem uskoro odlučuje da bi najbolji način djelovanja u datoj situaciji bio preticanje, odnosno obilaženje u trenutku kada se kamion zaustavi.

Model 3 se najprije lagano pomijera ulijevo da bi utvrdio da li ima vozila iz suprotnog smjera i da li je bezbjedno za preticanje.

Ubrzo, Tesla prepoznaje da nema dolazećeg saobraćaja i obilazi kamion.

Sa jedne strane, ovo je prilično impresivna demonstracija sposobnosti vozila. Međutim, još uvijek je to daleko od glatkog preticanja, jer je vozač morao intervenisati u jednoj fazi kada je Model 3 nakon obilaženja pokušao da se vrati u svoju traku prerano, prenosi “B92“.

Osim toga, automobil je nakon obilaženja ostao u suprotnoj traci mnogo duže nego što je bilo potrebno. Dakle, iako je zadatak obavljen, i dalje ima dosta prostora za unapređenje ovog sistema.

Danas objavljeno

Toyota nastavlja snažan rast u Europi

Vanja A

Autonomno ratno plovilo izvelo prvi uspješan napad u kombinaciji s bespilotnim letjelicama

Vanja A

BMW će biti spreman ako već od 2030. stupi na snagu zabrana proizvodnje konvencionalnih vozila

Vanja A

Ostavite komentar