Samoproglašeno Kosovo: Smrt (ne)zaštićenog svjedoka - BIGportal.ba
Region Vijesti

Samoproglašeno Kosovo: Smrt (ne)zaštićenog svjedoka

Nazmi Rustemi, čije je tijelo pronađeno prije mjesec dana kod jezera Badovac, bio je zaštićeni svejdok Specijalnog suda za zločine koje su tokom rata počinili pripadnici terorističke “Oslobodilačke vojske Kosova”, piše prištinski Ekspres.

Tužilaštvo u Hagu bez komentara. Zaštita svedoka ključni problem i Haškog i novog suda za ratne zločine.

Šumarski inspektor Nazmi Rustemi, čije je tijelo pronađeno prije mjesec dana kod jezera Badovac u blizini Prištine, bio je zaštićeni svjedok Specijalnog tužilaštva pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina pripadnika bivše tzv. “Oslobodilačke vojske Kosova”, prenosi prištinski Ekspres.

Nazmija Rustemija (63) iz Prištine istražitelji Specijalnog suda saslušali su tri mjeseca prije nego što je pronađen mrtav.

U početku je smatralo da je njegovo ubistvo povezano sa profesijom koju je obavljao dugi niz godina. Za sada nije otkriveno ko stoji iza njegovog ubistva.

Njegova supruga Eljmaze Rustemi tvrdi da je ubijen zbog statusa zaštićenog svedoka.

  • Rekao je da ima poziv Euleksa i otišao je, kada se vratio, rekao je, to je dobar posao i ništa drugo – rekla je Rustemijeva supruga.

Navela je da je pokojnik koji je radio kao šumarski inspektor u Opštini Priština imao problema i ranije. Prije mnogo godina nepoznate osobe su mu zapalile automobil.

Članovi porodice ističu da je i tokom sukoba na Kosovu Rustemi bio talac tzv. OVK.

Iz redakcije Ekspresa zatražili su potvrdu Specijalnog suda o ubistvu Rustemija, ali su im u pisanom odgovoru rekli da ne mogu da komentarišu istragu tužilaštva iz profesionalnih, etičkih i pravnih razloga.

Zaštita svjedoka ključni je problem novog suda, koji je poslije izvještaja Dika Martija, formiran kako bi procesuirao zločine pripadnika tzv. OVK. Predstavnici suda su u više navrata ponavljali da je uspostavljen pouzdan sistem zaštite svjedoka, kako se ne bi ponovile greške koje je načinio Haški tribunal.

Glavni tužioci Haškog tribunala, Serž Bramerc i prije njega Karla del Ponte u više su se navrata žalili Savjetu bezbjednostu Ujedinjenih nacija na nesposobnost međunarodnih misija da valjano zaštite svjedoke zločine koje su počinili komandanti OVK, prije svih Ramuš Haradinaj, kojem se pred Tribunalom sudilo u dva navrata.

RTS

Danas objavljeno

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Crna Gora, ponovo protesti u više gradova

M.

Ostavite komentar