19. Februara 2022.

Samoproglašena DNR proglasila opštu mobilizaciju

Big Portal
  • Pozivam sunarodnike koji su u rezervi da dođu u vojne komesarijate. Danas sam potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji – rekao je Pušilin u video poruci građanima.

Pušilin je ocijenio da će samoproglašena DNR moći da zaustavi, kako je rekao, “agresiju” Kijeva.

Takođe je naveo da je posljednjih dana spriječeno nekoliko terorističkih napada koje su pripremale ukrajinske specijalne službe.

Predsjednici samoproglašenih DNR i LNR juče su objavili početak mobilizacije građana u Rostovku oblast u Rusiji, navodeći da će predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski uskoro izdati naređenje za napad na Donbas.

Ukrajina, međutim, tvrdi da ne priprema operaciju u Donbasu.

Ukrajinske oružane snage su prekršile dogovor o prekidu vatre u oblasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) 31 put u posljednja 24 sata, saopšteno je danas na Telegram kanalu Centra za koordinaciju i kontrolu prekida vatre.

  • U protekla 24 sata zabilježeno je 31 kršenje režima prekida vatre od strane oružanih snaga Ukrajine – navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

U saopštenju se kaže da su napadi bili usmjereni na naseljena mjesta Prišib, Želobok, Zelenaja Roša, Moločni, Vesjolenkoje, Kalinovka, Sandžarovka, Kalinovo, Golubovskoe, Sokolniki, Rajevka, Vesjolaja Gora, Oboznoje, Zolotoje, Donjecki i Slavjanoserbsk.

Ne navodi se da li je i koliko bilo žrtava ili povrijeđenih, ali prema objavljenim informacijama ukrajinske snage su koristile minobacače kalibra 82 mm i 120 mm, SPG-9 protivtenkovske raketne lansere i ručne bacače granata RPG-7 i AGS-17, teške mitraljeze i artiljerijska oruđa kalibra 122 mm, navodi se u saopštenju.

Evakuacija građana iz samoproglašenih Luganske (LNR) i Donjecke narodne republike (DNR) u Rostovsku oblast u Rusiji se nastavlja.

Predsjednici tih samoproglašenih republika u Donbasu juče su saopštili da evakuacija počinje zbog opasnosti od skorog napada ukrajinskih snaga, javlja dopisnik RIA Novosti.

Zvaničnici samoproglašene DNR saopštili su da je do sada evakuisano 6,6 hiljada ljudi, od kojih skoro 2,5 hiljada djece.

Istovremeno, generalni direktor “Luganskgaza” Tatjana Bogorodko izjavila je da su dvije eksplozije do kojih je juče došlo u Lugansku bile rezulat sabotaže.

Mediji su prethodno javili da je na gasovodu u Lugansku došlo do dvije eksplozije.

Predstavnik Ministarstva za vanredne situacije samoproglašene LNR izjavio je da su požari do koji je došlo poslije eksplozija ugašeni i da infrastruktura nije pogođena.

On je naveo da je došlo do dve eksplozije u roku od sat vremena.

(Tanjug,foto: http://novorossia.su)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare