Samo u aprilu 21.500 radnika ostalo bez posla u cijeloj BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Samo u aprilu 21.500 radnika ostalo bez posla u cijeloj BiH

Broj zaposlenih u aprilu u cijeloj Bosni i Hercegovini smanjen je za otprilike 21.500, dok je broj zvanično nezaposlenih povećan gotovo za identičan broj.

Tako je, po podacima koje je objavila Agencija za statistiku BiH, u aprilu u BiH zvanično bilo zaposleno 808.894 osoba, što je za 2,6 odsto manje nego u martu, dok se broj regsitrovanih nezaposlenih povećao za 5,4 odsto i iznosio je 419.582.

Najveće smanjenje radne snage zabilježeno je u onim oblastima koje zbog epidemioloških mjera nisu radile u aprilu ili su rad svele na minimalan nivo. Tako oblast umjetnosti, zabave i rekreacije ima pad od 16,7 odsto zaposlenih u odnosu na mart, dok su poslodavci u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane u aprilu smanjili broj zaposlenih za 14,8 odsto.

Samo javna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje bilježe rast zaposlenih, doduše blagi, od 0,1 odsto u odnosu na mart.

Najveći broj radnika i dalje zapošljava priređivačka industrija, i to 162.940 radnika, a slijedi trgovina u kojoj radi oko 149.500 ljudi.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

KREVET ILI OTKAZ Na meti seksualnih napasnika i novinarke

D

Dodik odbio formiranje migrantskih kampova u RS

D

Jelena Kurtinović smijenjena sa čela Centra za predškolsko vaspitanje

D

Ostavite komentar