Samo šest parova u Banjaluci u aprilu stalo na ludi kamen - BIGportal.ba
Banja Luka

Samo šest parova u Banjaluci u aprilu stalo na ludi kamen

U prvih šest mjeseci ove godine na području grada Banjaluka obavljeno je 325 vjenčanja, što je za 157 manje u odnosu na isti period prošle godine kada su obavljena 482 vjenčanja, potvrdila je za “Nezavisne” Diana Džaja Jokić, šef Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i pravnu pomoć građanima u Gradskoj upravi.

Broj vjenčanja je smanjen za trećinu u odnosu na isti period prošle godine, i to, prema riječima Džaja Jokićeve, uglavnom zbog pandemije virusa korona.

Pojasnila je da su tokom perioda kada je bila proglašena vanredna situacija, budući mladenci počeli otkazivati rezervisane termine za vjenčanja.

“Prema evidenciji najava za uže područje grada, za period mart, april i maj bilo je rezervisano 159 termina. Neki od njih su odustali od svojih vjenčanja u tom periodu, a neki su ta vjenčanja obavili već ovih dana, tako da nije moguće precizirati broj vjenčanja koja su otkazana, za razliku od onih koja su prolongirana za neki drugi period”, kazala je Džaja Jokićeva.

Istakla je da je činjenica da su se mladenci počeli javljati u drugoj polovini marta da otkažu svoje termine za vjenčanja, i kod matičara za uže područje grada, i u mjesnim kancelarijama.

“Matičari su i sami kontaktirali buduće mladence da provjere i da se izjasne o rezervisanom terminu i organizaciji vjenčanja, isključivo u skladu s mjerama koje su bile na snazi”, pojasnila je Džaja Jokićeva.

Dodala je da je najviše termina otkazano u aprilu, a logična posljedica je da je i najmanji broj vjenčanja obavljen u aprilu, svega šest.

“U periodu mart, april i maj gotovo polovina vjenčanja za uže područje grada je otkazana, a obavljena su 82. Slično je i u mjesnim kancelarijama, gdje je bilo zakazano oko 60 vjenčanja, a obavljeno ih je 30”, pojasnila je Džaja Jokićeva.

Sva vjenčanja u ovom periodu održana su u Muzeju savremene umjetnosti, u atrijumu Gradske uprave ili u prostorijama mjesnih kancelarija.

“Ona su održana u uskom krugu prisutnih, isključivo uz prisustvo osoba bez kojih se, u smislu člana 22. Porodičnog zakona, ne može obaviti vjenčanje, a to su budući supružnici, matičar i delegirani odbornik, dva svjedoka, a na nekim vjenčanjima bio je prisutan i fotograf”, rekla je Džaja Jokićeva.

NEZAVISE NOVINE

Danas objavljeno

Nastavljena jesenja sadnja: Nove sadnice na više lokacija u gradu

M.

Zašto nema novih taksista u Banjaluci: Grad spreman da odobri dozvole, udruženja ih stopirala

M.

Banjaluka će dobiti nove kružne tokove, poznate lokacije

M.

Ostavite komentar