Samo sedam osoba u BiH s ozbiljnijim nuspojavama nakon vakcinacije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Samo sedam osoba u BiH s ozbiljnijim nuspojavama nakon vakcinacije

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH od početka vakcinacije do juče je zaprimila 119 prijava neželjenih reakcija nakon primljene vakcine protiv COVID-19.
Samo sedam prijava okarakterizirano je kao ozbiljno i od toga su četiri osobe bile hospitalizovane i oporavile su se.

Starosna dob
– Usto, kod jedne osobe zabilježeni su anafilaktička reakcija i tri druga značajna medicinska stanja, ali se i ta osoba uspješno oporavila – potvrdila je za “Avaz” Azira Čajić, načelnica Sektora za farmakovigilancu i materiovigilancu u Agenciji.

Prema strukturi prijava, 111 je klasifikovano kao “non-serious”, odnosno da nisu ozbiljne.

Kada je riječ o starosnoj dobi, neželjene reakcije ispoljile su se u 60 posto slučajeva kod osoba u dobi od 18 do 44 godine i u 40 posto slučajeva u dobi od 45 do 64 godine.

Prema polu, prijavljene su nuspojave kod 98 žena i 21 muškarca.

Iz Federacije BiH zaprimljeno je 65 prijava, a iz Republike Srpske 54.

Kašalj i umor
– Prijavljeni simptomi su uobičajene reakcije na vakcine: povišena temperatura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, bol u mišićima, zglobovima, preznojavanje, proliv, kratkotrajni ili produženi, s oporavkom, povraćanje, mučnina ili gubitak čula ukusa ili mirisa – kazala je Čajić, prenosi “Avaz.ba”.

Najviše prijava bilo je od pacijenata koji su dobili vakcinu “Sputnjik V”, i to 53. Slijede pacijenti koji su primili vakcinu “AstraZeneca” proizvedenu u Indiji – 29 prijava te “AstraZenecu” proizvedenu u Koreji – 20 prijava.

Najviše iz Kantona Sarajevo
– Najveći broj prijava iz FBiH zaprimljen je iz Kantona Sarajevo, dok drugi kantonalni zavodi za javno zdravstvo nisu prijavljivali. Apelujemo na sve zavode za javno zdravlje kantona, Institut za javno zdravlje RS, JZU Zdravstveni centar Brčko i Pododjeljenje za javno zdravstvo Distrikta Brčko da se aktivno uključe u praćenje i prijavljivanje neželjenih reakcija na vakcine – naveli su iz Agencije.

Danas objavljeno

Eksplozije u Moskvi

M.

Potvrđen drugi slučaj indijskog soja koronavirusa u Sjevernoj Makedoniji

M.

Ajatolah Hamnei: Pobjednik izbora je iranski narod

M.

Ostavite komentar