12. Decembra 2022.

Samo par grama ovog začina olakšava varenje i smiruje gorušicu: Na muškarce deluje kao afrodizijak

Big Portal

U tropskim krajevima, odakle i potiče, muskatni oraščić je vrlo popularan dodatak slatkim jelima ili raznim začinskim mešavinama, poput garam masale, dok se u evropskim kuhinjama najčešće koristi u doba zimskih praznika, a on se često koristi i kao afrodizijak. Slatkast i mirisan, daje jelima posebnu toplinu koja je naročito dobrodošla u hladnim zimskim danima i prazničnoj atmosferi.

Pazite na temperaturu

Osim za pripremu poslastica, u na šim se krajevima rado koristi i za začinjavanje slanih jela, naročito jela s krompirom, mesom, blitvom, spanaćem, kupusom i šargarepom, kao i krem supa (isprobajte ga u krem supi od bundeve ili batata i nećete zažaliti). Neizostavan je začin u pripremi bešamel umaka, a oplemeniće i bilo koji umak na bazi pečuraka i sira dajući im punoću ukusa. Koristan savet je da sveže naribani muskatni oraščić dodate pri samom kraju kuvanja jer mu previsoka temperatura slabi ukus.

Nutritivno bogat

Prhki kolačići i keksi u kojima često uživamo u hladnim mesecima i prazničnim danima biće još aromatičniji i ukusniji ako im uz uobičajene zimske začine kao što su cimet i vanila dodate i muskatni oraščić. No, prstohvat muskatnog oraščića dodat u smesu učiniće posebnim i najobičnije palačinke. Osim što jela čini ukusnim, muskatni oraščić ih i nutritivno obogaćuje jer sadrži kalcijum, magnezijum, cink, bakar, fosfor, folnu kiselinu, vitamin B1, itd, navodi Živim.hr.

Prehrambena vlakna

Uz to je izvor prehrambenih vlakana pa olakšava probavu i ublažava gorušicu. Ako niste znali, muskatni oraščić može vam pomoći i da lakše zaspite: samo dodajte prstohvat naribanog oraščića u šolju toplog mleka i popijte pre odlaska na spavanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare