“SAMO NAM TREBA VLAST” Čović ističe da se BiH se može naći u istom procesu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“SAMO NAM TREBA VLAST” Čović ističe da se BiH se može naći u istom procesu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Dragan Čović, lider HDZ BiH i predsjednik HNS BiH, danas je potvrdio da će na dnevnom redu sastanka sa delegacijom SDA, koji će se održati u naredni četvrtak, biti dvije teme.
Jedna je, rekao je, saradnja dvije političke opcije „radi osnaživanja povjerenja, koje je vidno poljuljano u posljednje vrijeme, kao i između dva naroda, a s druge strane, da se razgovara o izbornom zakonodavstvu“.

– Čini mi se da imamo dovoljno prostora i, vjerujem, dovoljno mudrosti da pokušamo u naredna dva mjeseca, do kraja godine, privesti kraju tu priču, koja dugo traje i na neki način da stvorimo ambijent da se vlast može uspostaviti na svim nivoima i da potom ove tri preostale godine na pravi način iskoristimo. Osim toga, biće još mnogo i drugih razgovora. Prvi razgovor je, dakle, sa SDA, a potom i s drugim političkim opcijama kako bi ova načela na kojima gradimo opstojnost BiH, naš euroatlantski put, ekonomsko-socijalnu stabilnost i, naravno, izmjene izbornog zakonodavstva ugradili u jednu agendu, koju možemo slijediti do kraja ovog izbornog ciklusa – rekao je Čović.

Upitan o tome je li realno da BiH, nakon što je predsjedavanje Evropskom unijom preuzela Hrvatska, dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Čović je odgovorio kako je jedini uslov uspostavljanje vlasti.
– Sve druge uslove kada je u pitanju taj proces, BiH je odavno ispunila predajom onog upitnika i dodatnih odgovora tako da vjerujem da je vrijeme od šest mjeseci idealno upravo zbog ovog čudnog ponašanja unutar Evropske komisije u starom sazivu, kad nisu dali odobrenje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, što je za mene veliko iznenađenje i jedna neprincipijelnost – rekao je Čović.

U vezi s tim, on je izrazio uvjerenje o tome da se u naredna dva mjeseca mogu stvoriti, kako je naveo, tehnički preduslovi.

– To su vlast koja normalno funkcioniše i jedan radni ambijent u BiH i onda su svi drugi formalni uslovi koji su pred nas stavljeni, potpuno ispunjeni. Stoga vjerujem da u petom mjesecu, kada će se o tome odlučivati u Zagrebu, možemo biti dovoljno mudri da se nađemo s ove dvije zemlje u istom pregovaračkom procesu. Siguran sam da će gospodin Plenković, o tome smo više puta razgovarali, pa i pretprošle sedmice, učiniti sve da upravo BiH dobije to svoje mjesto, ali mi moramo uraditi svoj dio posla, jer niko nam ništa neće pokloniti. Sve je, znači, u našim rukama – ocijenio je Čović.

(Avaz)

Danas objavljeno

“Sukob u Ukrajini doveo do novog Hladnog rata”

M.

Patrijarh Kiril pozvao rukovodstvo zemlje da se okrene Istoku

M.

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Ostavite komentar