10. Oktobra 2022.

Samo čaša dnevno: Jača kosti, imunitet, reguliše probavu…

Big Portal

Prilikom kiseljenja zelje iz sebe ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol.

Jačanje imuniteta

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih meseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun tvari koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su deo bogatstva koje se krije u ovoj tečnosti.

Regulisanje probave

Imate problema sa zatvorom? Riješiće ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije unose balans u crevnu floru i održavaju je zdravom, piše Zadovoljna.

Olakšano mršavljenje

Rasol je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina te deluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak ishrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može da zameni jedan međuobrok te delotvorno redukuje nezdrave masnoće.

Ublažavanje mamurluka

Ako ste slučajno popili previše džin-tonika, sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

Jačanje kostiju

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2. On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcijuma, čoveku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kiselom zelju nalazi vitamin K2.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare