Samo 7 žena na svijetu može da nosi bijelo pred Papom - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Samo 7 žena na svijetu može da nosi bijelo pred Papom

Sve žene koje dolaze na privatnu audijenciju kod Pape bi, prema protokolu, morale da nose crninu i veo. Veo ne moraju da nose ako imaju kratku kosu. Ipak, trenutno postoji sedam žena na svetu koje pred Papom ne morajuda nose crninu i njima je dopušteno da se pred Papom pojave u belom.

Ta povlastica se zove “le privilege du blanc” na francuskom jeziku ili “il privilegio del bianco” na talijanskom, a koriste je katoličke kraljice i princeze.

“Privilegiju belog” trenutno mogu da kosrite princeze, vojvotkinje i kraljice: Šarlen od Monaka, velika vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, dve belgijske kraljice (Matilde, supruga kralja Filipa i Paola, njegova majka), dve španske kraljice (Leticija, supruga kralja Filipa i Sofija, njegova majka) i Marina, princeza od Napulja.

Privilegija se ne odobrava ženama svih katoličkih monarha ili ženama nekatoličkih monarha.

Iako su katolkinje, privilegija se ne odobrava suprugama kralja Lesota ili supruzi princa od Lihtenštajna. Takođe, do 2013. ovo pravo nije odobravano supruzi princa Monaka. Privilegija se ne odobrava ni kraljici Maksimi od Holandije, koja je katolička supruga protestantskog kralja Vilima Aleksandra.

Kraljica Elizabeta nekoliko se puta sastala sa papom bez crnine, ali se to događalo na neformalnim sastancima.

Pravilo crne haljine i vela poštovala je većina žena državnika i političarki koje su se susrele sa papom, a između ostalih i Kolinda Grabar-Kitarović i bivše prve dame Mišeč Obama i Melania Tramp.

Ipak, poslednjih godina je to pravilo je malo “olabavilo”, piše britanski Telegraph, pa su se na primer Angela Merkel, Kamila Parker Bouls pa čak i supruga bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Sanja, pred papom pojavile bez pokrivača za glavu, a neke od njih nisu bile ni u crnini.

Da je još donedavno vredelo strogo pravilo, govori i činjenica da je Kamila još 2009. godine, kada je papu posetila prvi put, bila u crnini i sa velom preko glave, a tek se 2017. godine “ohrabrila” i pojavila u bež izdanju, bez pokrivača za glavu.

I princeza Dajana je za svoje susrete sa papom Ivanom Pavlom II. uvek nosila odeću propisanu protokolom.

Danas objavljeno

“Ovo je prvi pokušaj čovjeka da pomjeri nebesko tijelo”

Zeljka

Sendvič sa slaninom dnevno – recept za starost stogodišnjakinje

Zeljka

Potvrdili romansu? Leonardo Dikaprio i Điđi Hadid bili u istom hotelu

Zeljka

Ostavite komentar