Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa počinje danas - BIGportal.ba
Region Vijesti

Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa počinje danas

Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa počinje danas u poljskom gradu Poznanju. U fokusu sastanaka biće regionalna saradnja, povezivanje, mobilnost, integracija Roma, načini prevazilaženja postojećih izazova i rast ekonomija u regionu. Centralni događaj biće sastanak šefova država ili vlada u petak, 5. jula, dok će dan ranije biti…

Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa počinje danas u poljskom gradu Poznanju.

U fokusu sastanaka biće regionalna saradnja, povezivanje, mobilnost, integracija Roma, načini prevazilaženja postojećih izazova i rast ekonomija u regionu.

Centralni događaj biće sastanak šefova država ili vlada u petak, 5. jula, dok će dan ranije biti sastanci ministara ekonomije, unutrašnjih i spoljnih poslova zemalja učesnica Samita.

U okviru Samita, Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizovaće u četvrtak panel pod nazivom Povećavanje napora u pravcu transformacije regiona radi napretka na putu evropskih integracija.

Na panelu će generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu predstaviti napredak u projektima regionalne saradnje, postignut od prošlogodišnjeg Samita, uz fokus na primeni Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), Strategije Jugoistočna Evropa 2020 i drugih regionalnih inicijativa.

Na panelu će biti objavljeni i rezultati najnovijeg izdanja istraživanja javnog mnjenja i mišljenja privrednika Balkanski barometar, za 2019. godinu, koje radi RCC.

U četvrtak će biti održan i panel pod nazivom Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: S reči na dela, u okviru projekta RCC-a Integracija Roma.

Na panelu će biti predstavljena Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU, kojom će se vlade obavezati na nastavak i povećanje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive.

Samit počinje danas Forumom stručnjaka (Think-tank forum), dok će u četvrtak, 4. jula biti održani Poslovni forum, čiji je cilj povezivanje preduzetnika i produbljivanje znanja, i Forum civilnog društva, usmeren na razmenu iskustava i saradnju nevladinih organizacija.

Samit se održava u Poznanju pošto Berlinskom procesu trenutno predsedava Poljska koja je kao prioritete predsedavanja izdvojila ekonomiju, povezivanje, civilno društvo i bezbednost.

Uz zapadnobalkansku šestorku – Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo i Albanija, na Samitu će učestvovati i partneri iz EU – Nemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar