Samit u Zagrebu o zapadnom Balkanu veoma značajan - BIGportal.ba
Region Vijesti

Samit u Zagrebu o zapadnom Balkanu veoma značajan

Njemački kancelar Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković izrazili su nadu da će doći do napretka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije sa EU na samitu koji u maju organizuje Hrvatska kao predsjedavajuća EU.

“Samit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo začajna stvar zbog problema sa početkom pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju”, rekla je Merkelova nakon razgovora sa Plenkovićem u Berlinu.

Merkelova je istakla da je Hrvatska na putu prema Šengenu postigla mnoge uspjehe.

Plenković je ocijenio da će samit, koji će biti održan 5. i 6. maja u Zagrebu, dati realnu perspektivu u odnosima EU sa zemljama u regionu, kako bi znali kojom dinamikom će se te zemlje kretati prema članstvu.

Hrvatski premijer istakao je da Hrvatska radi na dva područja – na strategiji uvođenje evra, te pristupanju Šengenu, prenosi HRT.

Plenković je naglasio da su bilateralni odnosi izvrsni, te naveo da je u Hrvatsku prošle godine stiglo tri miliona njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milion noćenja, kao i da je prošle godine potpisan akcioni plan za jačanje odnosa urodio novim privrednim projektima.

Sagovornici su razgovarali i o koordinaciji predsjedavanja EU i potvrdili želju da zajednički rade na rješavanju problemima, poput Bregzita i dugoročnog budžeta EU.

Njemačka će 1. jula preuzeti od Hrvatske rotirajuće predsjedavanje EU.

EU obećala je da će početi pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali su Francuska, Danska i Holandija to blokirale na evropskom samitu u oktobru.

Danas objavljeno

Oglasio se Vučić nakon pregovora u Briselu

M.

Erdoan: Niko ne želi novi Černobilj

M.

Mir sa Rusima? Zelenski: Ništa dok…

M.

Ostavite komentar