Samit pokreta nesvrstanih u Beogradu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Samit pokreta nesvrstanih u Beogradu

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

Učestvuje više od 100 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, oko 40 ministara spoljnih poslova.

Skup se održava na Beogradskom sajmu.

Domaćini skupa, koji se održava u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961.godine održan u Beogradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.

Srbija ima status posmatrača od 2001. godine. Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, ali je način da svi pokažu da se sećaju beogradske konferencije pre 60 godina.

Danas objavljeno

Istorijska posjeta; Si Đinping u Saudijskoj Arabiji

Vanja A

Ubistvo u Ugrinovcima; muškarac izrešetan u automobilu

Vanja A

Petković: Kurtijeva policija u Velikoj Hoči Srbima plijeni vino

Vanja A

Ostavite komentar