Samit nesvrstanih počeo obraćanjem Vučića i Alijeva - BIGportal.ba
Region Vijesti

Samit nesvrstanih počeo obraćanjem Vučića i Alijeva

U Beogradu je danas počeo dvodnevni sastanak na visokom nivou, posvećen obilježavanju 60 godina Pokreta nesvrstanih, koji će okupiti više od 100 delegacija država iz svih dijelova svijeta.

Ovo je jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, a održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

Skup na Beogradskom sajmu otvorili su svojim obraćanjima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a putem video-linka predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je predsjedavajući Pokreta nesvrstanih.

Predviđeno je video-obraćanje i generalnog sekretara Un Antonija Guteresa i predsjednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Samitu na Beogradskom sajmu će danas i sutra prisustvovati više od 100 delegacija država iz svih dijelova svijeta na visokom nivou, predvođeni predsjednicima, premijerima, ministrima spoljnih poslova.

Na jubilarnom sastanku učestvovaće i prvi put ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji će, kako je ranije najavljeno, prenijeti poruku predsjednika Vladimira Putina, u kojoj se ističe poseban značaj koji Moskva daje aktivnostima Pokreta nesvrstanih koji objedinjava 120 zemalja i promoviše principe ravnopravne međudržavne saradnje.

Skupu prisustvuje i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji će na marginama samita imati više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica, i koji je ranije najavio da će nastupati u ime Republike Srpske.

Skupu prisustvuje i Abdelhakim Gama Abdel Naser, sin prvog egipatskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrtanih Gamala Nasera, kao i Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, takođe jednog od osnivača ovog pokreta.

Plenarni dio sa obraćanjima trajaće dva dana, dok će se istovremeno održavati i drugi događaji, poput poslovnog foruma.

Prije početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija dočekali su ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana Nikola Selaković i Džejhun Bajramov.
Pojedine goste dočekao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, među kojima je predsjednik Gane.

Na samitu učestvuje 4.000 ljudi ia svima je urađen PCR test. Samit obezbjeđuje višeod 3.000 policajaca.

U ljeto 1961. godine u Beogradu je na inicijativu tadašnjeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita osnovan Pokret nesvrstanih.

Na skupu su učestvovali predstavnici 25 država sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni Istočnom niti Zapadnom bloku.

Pokret nesvrstanih imao je sve vrijeme od svog osnivanja značajnu ulogu u međunarodnim odnosima.

Danas objavljeno

Rade Garić osuđen na 17 godina zatvora

M.

Matejevi prijatelji ispričali dvije verzije događaja: Misteriozna šestorka koja je sa nestalim Splićaninom bila u klubu “Gotik” mijenjala iskaze u policiji

M.

Muškarac uhapšen zbog falsifikovanja novca

M.

Ostavite komentar