4. Juna 2022.

“Samit NATO nije krajnji rok”

Big Portal

Ovom članstvu se protivi Turska, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Govoreći za tursku državnu agenciju Anadoliju tokom posete Madridu, Erdoganov portparol i glavni spoljnopolitički savetnik, ponovio je da napredak u kandidaturi za članstvo zavisi od toga kako će Švedska i Finska odgovoriti na turske zahteve, preneo je Rojters.

“Ne smatramo da je samit NATO vremensko ograničenje”, rekao je Kalin.

On je dodao da, iako je samit važan za rešavanje zajedničkih pitanja poput ruskog napada na Ukrajinu i saradnje unutar alijanse, potencijalni saveznici moraju da preduzmu korake za ublažavanje zabrinutosti sadašnjih članica.

“Ne osećamo se kao da smo pod bilo kakvim vremenskim pritiskom tipa da to uradimo do samita NATO. Ovde je važno da Švedska i Finska otvoreno, jasno i konkretno iznesu kakve će korake preduzeti u vezi borbe protiv terorizma”, istakao je Kalin.

Švedska i Finska su podnele zahtev za pridruživanje NATO prošlog meseca kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, ali su njihove kandidature naišle na otpor Turske, koja ih je optužila da podržavaju kurdske ekstremiste.

Dok su dve nordijske zemlje saopštile da će nastavak razgovora rešiti spor, Erdogan je u sredu izjavio da Ankara nije dobila nikakve odgovore na svoje zahteve, uključujući zaustavljanje podrške grupama koje Turska smatra teroristima, ukidanje embarga na oružje Ankari i izručenje osumnjičenih koje traži.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare