Samit grupe 7 u Njemačkoj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Samit grupe 7 u Njemačkoj

Predsjednik SAD Džozef Bajden jutros je doputovao u Njemačku.

Bajden će učestvovati na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja u njemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima.

Bajden će svoju posetu otvoriti bilateralnim sastankom sa domaćinom samita, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a zatim će imati formalne i neformalne razgovore sa liderima Britanije, Kanade, Francuske, NNjmačke, Italije, Јapana i Evropske unije.

On i drugi lideri G7 pokušaće da izgrade strategiju za obezbjeđivanje snabdijevanja energentima i borbu protiv inflacije, sa ciljem da se spriječe posljedice sukoba u Ukrajini.

Među pitanjima o kojima će se razgovarati su ograničenja cijena energije, koja imaju za cilj da umanje ruske profite od nafte i gasa, navela je američka ministarka finansija Dženet Јelen.

Zvaničnici bi trebalo da razgovaraju i o tome kako se odgovorno ponašati u vezi sa klimatskim promjenama, a istovremeno zadovoljiti kritične potrebe u snabdijevanju energijom.

Očekuje se da će Bajden danas zvanično pokrenuti globalno infrastrukturno partnerstvo, koje je nazvao “Izgradimo bolji svijet”, sa ciljem da se suprotstavi uticaju koji Kina ima u zemljama u razvoju.

Poslije Njemačke, Bajden će u utorak otputovati u Madrid da se sastane sa liderima 30 članica NATO-a kako bi uskladio strategiju o sukobu u Ukrajini, navodi AP.

Danas objavljeno

Platili 28 miliona lične karte koje nam ne trebaju?!

M.

Saudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog korišćenja Tvitera, optužena da je sarađivala sa disidentima

M.

Iran spreman da preda: Ali, bez uslovljavanja

M.

Ostavite komentar