Šamar za Prištinu iz EU; "Naš stav je jasan" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Šamar za Prištinu iz EU; “Naš stav je jasan”

Evropska komisija je danas nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova kritikovala kosovske planove o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

Podsetila je na stav EU po tom pitanju u skladu sa Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1980, prenosi Ljajmi.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je stav EU potpuno isti kao i kada je postavljeno to pitanje prošle godine nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Trampove administracije 4. septembra.

“Stav EU o ambasadama u Jerusalimu je jasan: u skladu sa Rezolucijom 478 SB UN iz 1980, kojom se pozivaju sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU takođe kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu “, rekao je Stano, prenosi “dtt-net”.

Stano je ocenio da Kosovo ovim postupkom podriva svoj put ka integraciji u EU.

“Kosovo je identifikovalo integraciju u EU kao svoj strateški prioritet. EU očekuje da Kosovo deluje u skladu sa ovom opredeljenošću i u skladu sa evropskom perspektivom”, rekao je Stano.

Kosovo i Izrael danas su uspostavili uzajamne diplomatske odnose. Na zvaničnoj ceremoniji sporazum su potpisali vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj Stubla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabrijel Aškenazi.

Posle izjava u kojima su se on i ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj-Stublla zahvalili i čestitali međusobno, Aškenazi je otkrio ploču sa natpisom “Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael”.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da Beograd nije nimalo srećan zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova i da to neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom.

Danas objavljeno

Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava

M.

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Ostavite komentar