Šalju dron u pomoć? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Šalju dron u pomoć?

Vlasti Meksika pokušaće da pošalju vodeni dron u srušeni rudnik uglja u kojem je od prošle nedelje zarobljeno 10 rudara, naveli su meksički zvaničnici.

Oni su istakli da bi im slike sa drona mogle pomoći da odluče da li da pošalju ronioce, a da ih ne dovedu u opasnost, prenosi AP.

Rudnik u Sabinasu, na oko 70 milja jugozapadno od Igl Pasa u Teksasu, urušio se prošle srede, a u njemu je u tom trenutku bilo 15 rudara.

Petorica povredenih su uspela da se spasu, dok sa preostalima nije bilo kontakta. Navodi se da su porodice rudara očajne, a neki od njih žalili su se da im je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador dao malo informacija kada je posetio lokaciju.

„Cenim što je došao da se slika s našim bolom i nadam se da će te fotografije dobro poslužiti njegovoj politici”, rekla je Lucija Rodrigez, majka jednog od rudara u video-snimku koji je kružio društvenim mrežama.

Predsednik je na to rekao da je kao državni nameštenik spreman da istrpi poniženje, ali i da je njegova savest čista jer su spasilačke ekipe na lice mesta stigle za dva sata i danonoćno su radile na spasavanju rudara.

Državno i savezno tužilaštvo otvorili su istragu kako bi utvrdili odgovorne za nesreću.

AP navodi da za tako male rudnike obično lokalno stanovništvo dobija koncesije i organizuje proizvodnju i angažuje rudare.

Stručnjaci, međutim, napominju da oni retko imaju bezbednosne planove i opremu neophodnu za smanjenje rizika od nesreća.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar