"Šaljem 25.000 vojnika, neću dozvoliti..." - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Šaljem 25.000 vojnika, neću dozvoliti…”

Južnoafrički predsednik posetio provinciju KvaZulu-Natal zbog nereda koji su tamo izbili u znak protesta zbog zatočenja bivšeg šefa države Džejkoba Zume.

Prema njegovim rečima neredi su “podmetnuti”, a rekao je i da je naredio da se 25.000 vojnika rasporedi u tim oblastima.

“Neću dozvoliti anarhiju i haos”, poručio je predsednik.

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa izjavio je i da je jasno da su neredi koji su zahvatili državu u prethodnih devet dana bili organizovani. On je takođe rekao da je zabrinut zbog podizanja rasnih tenzija u nekim delovima zemlje.

Kako navodi Rojters regioni u kojima su izbili neredi se polako smiruju. Mir je uspostavljen i u delovima najvećeg južnoafričkog grada Johanesburga, iako je većina prodavnica zatvorena, a rad u lukama Durban i Ričards bej se vraća u normalu.

Neredi su izbili prošle srede u nekim delovima zemlje, kada je uhapšen Zuma, jer se nije pojavio na sudu po optužbi za korupciju.

Vojska je pozvala rezerviste da pomognu aktivnim vojnicima i policiji koja je imala problem da suzbije nerede, pa je od srede broj pripadnika snaga bezbednosti udvostručen i dostigao 10.000.

Južnoafrički trgovinski lanac Masmart je obelodanio da su demonstranti opljačkali njegovu 41 prodavnicu i dva distribuciona centra, dok su četiri mesta pretrpela veliku štetu zbog požara, u jednom od najvećih nereda u zemlji u prethodnih nekoliko godina.

“Potpuni obim štete se još procenjuje”, naveo je Masmart, dodavši da su prodavnice u osetljivim delovima privremeno zatvorene.

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar