9. Novembra 2022.

Sakrivene od očiju svijeta već 2.300 godina: U Toskani otkrivene 24 bronzane statue

Big Portal

Položene na dnu rimskog kupatila u perfektnom stanju, od kojih je pet visoko skoro metar, 24 bronzane statue su neverovatno otkriće za arheologe koji su ih otkrili u mestu San Kašiano di Banji. Pored njih pronađeno je i 5.000 kovanica i veliki broj natpisa na etrurskom i latinskom.

https://twitter.com/Agenzia_Ansa/status/1589888864268693504
https://twitter.com/Agenzia_Ansa/status/1589890863328813057

Verovatno izrađene do strane lokalnih zanatlija između drugog veka pre nove ere i prvog veka nove ere u delikatnom periodu tranzicije između Etruraca i Rimljana u epohi velikih sukoba, pretpostavlja se da su ove bronzane statue, plemićke etrurske porodice posvetile svetoj vodi svetilišta Velikog Kupatila (Banjo grande).

To je bilo mesto kipućih bazena, terasa i fontana koje je postojalo još u trećem veku pre nove ere i bilo aktivno sve do petog veka nove ere kada je za vreme hrišćana zatvoreno, ali ne i uništeno. Bazeni su bili zapečaćeni vrlo teškim kamenim stubovima što je omogućilo naučnicima i arheolozima, vekovima kasnije da ih pronađu netaknute.

Laboratoriju u kojoj se nalaze statue  posetio je novo izabrani italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano, koji govori o izuzetnom pronalasku i potvrđuje da je Italija zemlja koja čuva ogromno i jedinstveno blago.

“Raslojavanje različitih civilizacija je jedinstveno u italijanskoj kulturi”, istakao je Đenaro Sanđulijano.

Generalni direktor muzeja Ministarstva kulture, Masimo Osana, koji je odobrio kupovinu zgrade iz 500. godine koja će biti i sedište muzeja u San Kašianu, posvećenog ovim pronalascima uz veliki arheološki park, istakao je da se radi o najvažnijem otkriću još od bronzanih statua iz Riaćea.

Arheološko nalazište će se zatvoriti do proleća kada će se istraživanje nastaviti. Vreme do tada će biti posvećeno analizama, restauraciji i studijama. Kako je objasnio arheolog Đakopo Taboli, radi se o timskom radu koji će sarađuje sa šezdeset eksperata iz čitavog sveta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare