Sako koji je kreirao Sen Loran prodat za 328.000 evra - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sako koji je kreirao Sen Loran prodat za 328.000 evra

Ženski sako visoke mode koji je kreirao Iv Sen Loran kao omaž Van Gogovim “Suncokretima” prodat je na aukciji u kući Kristi za 328.000 evra, što je svetski rekord za komad čuvenog kreatora.

Taj sako se smatra vodećim u istoriji mode, a kupila ga je Nacionalna galerija Viktorija u Melburnu, u Australiji.

Sako koji je danas prodat na aukciji je napravljen za privatnu klijentkinju i procenjen je na izmedju 80.000 i 120.000 evra, što ga je već činilo jednim od najskupljih komada visoke mode na svetu.

Sako je predstavljen u kolekciji proleće-leto 1988. godine, potpuno je ručno izvezen, na njemu se radilo 600 sati, postavljen je svilenim satenom, i naprevljena su samo četiri primerka.

Primerak koji je na revijama nosila top model Naomi Kempbel se čuva u kolekcijama muzeja Iv Sen Loran, među kultnim komadima kreatora koji je takodje bio inspirisan Van Gogovim Irisima za drugi model.

U januaru je u Parizu sako iz kuće Iv Sen Lorana, na temu Irisa, koji je pripadao libanskoj poslovnoj ženi Muni Ajub, prodat za 175.000 evra, četiri puta više od gornje procene, na aukciji koju je organizovala kuća Kornet iz Sen Sira.

Izvor: N1/Beta/AFP

Danas objavljeno

Istraživači rešili zagonetku o biskupovoj mumiji sahranjenoj sa fetusom, rezultati su očaravajući!

Vanja A

Pravi CAT WALK: Ova maca bi mogla da drži časove modelinga

Vanja A

Dogodilo se na današnji datum, 21. april

Vanja A

Ostavite komentar