14. Jula 2022.

Šakil O'Nil vrti ploče na Krku: “Svojoj djeci ne dajem novac, hoću da osjete glad”

Big Portal
https://www.instagram.com/p/CILz_XQplu1/?utm_source=ig_embed&ig_rid=93524e3a-4b86-438b-8153-0e742328d5ee

Dj Diesel odnosno Šakil O'Nil nastupiće danas na Krku, a mi vam ovom prilikom u celosti prenosimo intervju koji je dao za Jutarnji list.

Znamo te kao izvrsnog sportistu, ali i zabavljača. Jeste li više uživali u sportskoj ili muzičkoj karijeri? Imaju li ove dve Vaše strasti dodirnih tačaka?

“Hvala, hvala. Ima dosta sličnosti između sporta, muzike i zabave u celini. Odrastanje sa košarkaškom loptom u ruci omogućilo mi je da postanem odličan igrač u ligi, ali nije bilo lako postati uspešan DJ. Nakon što sam završio svoju košarkašku karijeru, trebali su meseci priprema, istraživanja i predanosti generalno da postignem ovo što imam danas.

Ne mogu da kažem da uživam u jednom obliku zabave više u odnosu na drugi, ali sa sigurnošću mogu da kažem da je zabava nešto što volim. Volim da izmamim osmeh na lice ljudima i volim da komuniciram sa ljudima. Sve to pokušavam da ostvarim u svom DJ setu.”

Muzikom ste se počeli da se bavite 1980-ih. Kakvi su bili počeci? Kako ste dospeli u taj svet?

“Da, jesam snimio sam legendarni “SHAQ FU” i tako postao jedini sportista koji ima platinasti album. Osamdesete i devedesete bile su posebno vreme za mene i za sve profesionalne sportiste širom sveta koji se bave muzikom i to vole da rade. Bio sam odlučan u nameri da postanem najbolji košarkaš, iako sam imao nepokolebljive snove da postanem reper, i naravno, DJ.

Imao sam privilegiju da radim sa nekim od najvećih imena repa koji su mi pomogli da postanem umetnik kakav sam danas. Momci kao što su Def Džef, Fajf Dog, Voren G, III Al Skratch i mnogi drugi. Svi ti momci su u početku bili velika inspiracija, a sada su saradnici. Osećaj je stvarno poseban.”

Još ste tokom aktivne košarkaške karijere objavljivali albume. Je li bilo izazovno da trenirate i bavite se muzikom u isto vreme? Kako ste našli vremena?

“Život zavisi od balansa i ravnoteže. Radi se o pitanju da li možete da postignete što više, ali istovremeno na efikasan način. Što više možete pravilno da upravljate vremenom, to više možete da postignete. Naravno da je bilo teško da pronađete vremena, ali to je ono što morate da učinite da biste uspeli.

Ako nisam bio na terenu, bio sam u svlačionici vrteo ploče ili producirao u “laboratoriji”. To što sam to pretvorio u karijeru kakvu imam danas smatram blagoslovom.
Neka vrsta prekretnice bio je odlazak na festival Tomorrowland.”

Što vas je tamo toliko oduševilo da ste odlučili da postanete DJ?

“Uvek je bila poznata činjenica, barem po mom mišljenju, da ako si uspešan DJ, onda nastupaš na Tomorrowlandu. Odlazak na taj festival sa takvim načinom razmišljanja omogućio mi je da vidim ono što taj festival stvarno jeste i odvojim sve vreme koje mi je potrebno da usavršim set i stvorim neverojatan nastup. Da budem iskren – to je za mene zapravo bilo sve, ostvarenje sna.

Nakon što se publika navukla na muziku, održavali su energiju kao da je sedma utakmica finala NBA lige, što je iz mene lično izvlačilo sve više i više energije…Zato sam i morao da uđem u “moshpit” i razbacam se.

Napravili ste veoma lep gest pozivajući muzičare da vam pošalju svoju muziku za plejliste. Kakve su njihove reakcije?

“Neverovatne! Moj inboks je ispunjen sa preko 1.000 neobjavljenih traka raznih producenata. Sastavio sam mali tim producenata koji kontrolišu taj inboks i pomažu mi da odredim koje pesme čine set. Muzika je subjektivna, samo zato što se meni sviđa ne znači da će se i nekom drugom, zato je potreban tim koji će sve proveriti i balansirati.

https://www.instagram.com/p/CSKQpoElQCT/?utm_source=ig_web_copy_link

U intervjuima ste znali da ističete da svojoj deci ne dajete novac, jer želite da ih naučite važnosti rada. No, često pomažete i potpunim strancima. Odakle takav odnos prema novcu?

“Blagosloven sam što imam veliku i divnu porodicu. Ne bi bilo u redu da svoj lični uspeh koristim na tako neozbiljan način. Želim da naučim svoju decu moralu, etici, odlučnosti, strasti i svim ostalim osobinama za koje jedan roditelj želi da njihovo dete poseduje.

Ne mogu im dati sve što je proizašlo iz mog “carstva” i onda očekivati ​​da će imati isti intenzitet i “glad” kao i ja. To ne ide tako. Kad izađem u javnost i vidim posrnulu porodicu koja se muči, setim se tih dana. Takav sam bio i ja. Trebala nam je pomoć i svaki dan bih se probudio i nadao da će neko to učiniti. Zato se budim s istim mentalitetom, samo što se ovaj put radi o davanju.”

Kakva vas muzika trenutno intrigira? Što slušate kod kuće dok se opuštate?

“Ja sam DJ koji se orijentiše na bas. Sve o žestokom basu, dabstepu, trepu, eksperimentu i srodnom između me uzbuđuje. To je energija koju ja lično želim i trebam, pa je slušam u avionu, u autu, u teretani i svuda. Znam da možda ne smatrate dabstep kao nešto “opuštajuće”, no svakom svoje!”

Već ste svirali na hrvatskoj obali. Po čemu pamtite svoj boravak ovde?

“To su bila zabavna vremena. Svidela mi se evropska turneja i bilo je fantastično. Hrvatska je bila posebna. Nisam bio na Krku, ali to ovaj nastup čini još uzbudljivijim. Uzbuđen sam zbog lokalnog debija.”

https://www.instagram.com/p/bdFY5LpCXP/?utm_source=ig_embed&ig_rid=d3f130cc-af03-417f-8fda-279ae08f744e

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare