Sajber-oko radi kao ljudsko: Naučnici pomjeraju granice mogućnosti - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Sajber-oko radi kao ljudsko: Naučnici pomjeraju granice mogućnosti

Naučnici već godinama rade na stvaranju što boljeg veštačkog oka, ali teško je napraviti nešto što bi ličilo na pravi ljudski organ.

Međutim, istraživači sa Univerziteta nauke i tehnologije u Hong Kongu stvorili su novu verziju sajber-oka, čija funkcija i struktura imaju mnogo toga zajedničkog sa ljudskim parnjakom.

Veštačka mrežnjača napravljena je od aluminijum-oksida ispunjenog gusto isprepletanim nanožicama. One su osetljive na svetlost i prave se od jedinjenja koje se naziva perovskit, a koje se obično koristi u solarnim ćelijama.

Rade kao nervne ćelije u ljudskom oku, prenoseći električne signale kada ih aktivira svetlost. Ovo sajber-oko ima prečnik od 2 cm, a praznina u centru popunjena je provodnom tečnošću, piše New Scientist.

Naučnici su već testirali da li sajber-oko prepoznaje ono što mu je prikazano. Povezali su oko sa računarom, koji je prepoznao slova I, E i Y. Kako kažu, u teoriji bi se isto desilo i kada bi ga povezali sa ljudskim optičkim nervom.

Mogućnosti sajber-oka su, donekle, slične ljudskom. Vidi skoro isti svetlosni spektar, a vreme reakcije je brže.

Međutim, iako radi kao ljudsko, sasvim sigurno će proći još dosta vremena pre nego što veštačko oko poput ovog bude moglo da se koristi za vraćanje vida kod ljudi. Njegovi nedostaci su u tome što ima manji ugao vidljivosti od pravog oka, a rezolucija je mnogo manja nego, na primer, u mobilnim telefonima.

Takođe, naučnici veruju da bi jednog dana mogli sajber-oko da napajaju sunčevom svetlošću – možda vam neće trebati poseban izvor napajanja, bar dok napolju ne padne mrak, prenosi Engadget.

Uprkos svemu, ovo bi moglo da nagovesti uzbudljivu prekretnicu u tehnologiji, mada već pomera granice mogućnosti veštačkih očiju. Uz dovoljno preciznosti i pravilan razvoj, ovo bi moglo dovesti do implanta koji obnavljaju vid.

Danas objavljeno

Samsung Galaxy S22 i S22+ će imati 50MP glavnu kameru, odgovarajući telefoto objektiv

Vanja A

Microsoft širi svoj ‘Designed for Xbox’ program na HDMI 2.1 monitore i televizore

Vanja A

iPhone sa skladištem od 1TB se možda neće pojaviti pre 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar