6. Marta 2021.

Sahranjen vladika Atanasije; Ispraćaju prisustvovali brojni vernici; Porfirije poslao pismo

Big Portal

Pre sahrane, ispred Sabornog hrama Svetog preobraženja u Trebinju, služena je Sveta božanstvena liturgija, kao i opelo, nakon čega je pogrebna povorka krenula ka Tvrdošu.

Ispraćaju su prisustvovali brojni vernici, sveštenstvo i najviši zvaničnici Republike Srpske i regiona, među kojima predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić s ministrima i princ Filip Karađorđević s porodicom.

Opelo je počelo oko 8.30 časova, a ispred Sabornog hrama okupio se veliki broj građana.

Liturgija ispred hrama u Trebinju zakazana je za 10 časova, a polazak pogrebne povorke sa odrom vladike, praćenog sveštenstvom i vernim narodom, od Sabornog hrama u Trebinju do manastira Tvrdoš će biti u podne.

Telo episkopa Atanasija bilo je izloženo u Sabornom hramu u Trebinju, a Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska zamolila je sve građane koji će prisustvovati bogosluženjima i sahrani da se pridržavaju propisanih mera, saopštila je SPC.

Episkop Atanasije preminuo je u četvrtak u Trebinju od posledica koronavirusa.

Povodom smrti umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog u Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost 5. i 6. marta.

Porfirije poslao pismo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije naveo je u pismu pročitanom na sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija Jevtića da su tamo gde je bio Atanasije, bili i sveti oci i učitelji Crkve – “tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli”, čijom “silom” je on “hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji”.

Umirovljeni episkop i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu Atanasije preminuo je u četvrtak nakon borbe s korona virusom. Pismo je na sahrani na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom zato što se patrijarh nalazi u preventivnoj samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom korona virusom.

“Ali – (Porfirije) njegov student, čime se beskrajno ponosim, i srce mi je puno kada to izgovorim ili pomislim, a verujem i mnogima vladikama, sveštenicima, monasima, koji su bili njegovi studenti, koji su ga tih davnih godina slušali na fakultetu, na javnim predavanjima u Beogradu, a i oni koji kao mirjani služe Crkvi, a nedeljom i praznikom su hrlili u manastir Vavedenje, gde je on, zajedno sa divnim profesorima, našim ocima Amfilohijem i Irinejem služio i na zemlji nam otvarao dveri Carstva nebeskog”, naveo je Porfirije.

Porfirije je naglasio da je Atanasije studentima putem apostola Pavla otkrivao pravoslavlje, manastire i srpstvo Dalmacije – kada su pevali Hristos voskrese u Jasenovcu i na Kosovu, prvi put s njim kročili na Svetu Goru. “Čak i kada smo sa njim igrali fudbal u prestonom Beogradu, ispod Кalemegdana, mestu koje je osveštano žrtvom Donata i Fortunata, Ermila i Stratonika, đakona Avakuma i igumana Pajsija, jasenovačkih mučenika koji su nošeni Savom stigli pod drevne zidine; ali i hiljadama koje je krvavi komunistički teror pribrojao svetima mučenicima, u prestonici srpstva, ali i na drugim mestima.

Među njima je i rođeni stric vladike Atanasija, sveštenik Miloš Jevtić koji je na Svetu Petku 1944. godine ubijen sa hiljadama nevinih Mačvana i Poceraca na savskom mostu u Šapcu”, istakao je on. Porfirije je kazao da Hercegovci znaju bolje od svih “šta je u nesrećnom ratu značio i činio vladika za našu Otadžbinu”.

“Znaju to, ne manje i kosovsko-metohijski Srbi, a znamo i svi mi”, dodao je on. Naglasio je da je Atanasije uz svetog Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac. “Danas svi zajedno možemo da posvedočimo rečima apostola Pavla: vladiko Atanasije, dobar si rat ratovao, trku si završio; veru si održao. Sada te čeka venac pravde koji će ti dati Gospod naš, pravedni sudija”, zaključio je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare