Sahranjen raščinjeni vladika Artemije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sahranjen raščinjeni vladika Artemije

Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije sahranjen je danas u rodnom selu Lelić kod Valjeva.

On je sahranjen u manastiru Nova Nikeja, koji je inače bio njegova zadužbina.

Artemije je preminuo u 85. godini od posledica koronvariusa.

Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-materijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini, gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, inod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posledica koronavirusa. Prethodno je od posledica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Podsetimo, od posledica zaraze koronavirusom preminuo je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a pre njega i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar