14. Januara 2022.

Sahranjen predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli

Big Portal

Sahrani u bazilici Svete Marije anđela i mučenika, na Trgu Republike u Rimu, prisustvovali su najviši zvaničnici EU, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Prisutni su bili i predsjednik Italije Serđo Matarela i premijer Mario Dragi.

Sasoli je u umro u utorak u 66. godini u bolnici, poslije borbe sa leukemijom. On je mjesecima imao ozbiljne zdravstvene probleme poslije preležane upale pluća.

Kovčeg sa Sasolijevim tijelom bio je pokriven zastavom Evropske unije.

Kardinal Mateo Zupi, Sasolijev prijatelj, rekao je da je politika za njega morala da bude usmjerena na opšte dobro.

  • Zato je želio ujedinjenu Evropu, sa njenim temeljnim vrijednostima, i radio je na tome da njene institucije dobro funkcionišu. Ne ideologije, već ideali, ne kalkulacije već vizija – rekao je Zupi.

Sasolijeva kćerka Livija citirala je nedavnu poruku svog oca da su evropske granice “u nekim slučajevima postale granice između moralnog i nemoralnog, između čovkečnosti i manjka čovkečnosti“. On je time očigledno mislio na odnos prema migrantima u Evropi.

Prije ulaska u politiku, Sasoli je radio kao reporter italijanske državne televizije, a potom je postao voditelj večernjeg dnevnika, što je jedna od najprestižnijih pozicija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare