6. Maja 2022.

Sahranjen Muamer Zukorlić

Big Portal

U prisustvu velikog broja ljudi, sahrani u Altun alem džamiji prisustvovao je veliki broj ljudi, a govorili su muftijin sin i aktuelni predsjednik PS S Usame Zukorlić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić.

Altun alem džamija (džamija od zlata i dragog kamenja) nalazi se u središtu novopazarske stare čaršije i jedan je od bisera islamskog grditeljstva i arhitekture.

U 16. vijeku ju je sagradio Muslihedin Abdul Gani, poznat kao Mujezin hodža al Medini. Bio je vrlo učen i obrazovan, čemu svjedoči i njegovo zvanje Mevlana koje su mogli da nose samo istaknuti islamski učenjaci i filozofi.

Nije poznato koje godine je džamija izgrađena, ali se, na osnovu zapisa, može zaključiti da je to bilo u periodu od 1516-1528.

Minaret Altun alem džamije jedan je od najljepših u osmanskoj arhitekturi, kakvih nema na Balkanu. Njoj ravne mogu se naći samo u Istanbulu, Jedrenu i Bursi, dok na nju podsjeća Taš han (Kameni han) u Skoplju.

Za džamiju se vezuje legenda o lijepoj djevojci Altuni, po kojoj je dobila ime. Zbog njene ljepote i bogatstva niko se nije usudio da je zaprosi, jer je ona bila rođena za carske saraje, a ne za Novi Pazar.

Svoje bogatstvo je lijepa Altuna pred smrt dala za izgradnju džamije koja će nositi njeno ime.

Altun Alem džamija je i danas simbol islamske kulture, identiteta i tradicije.

Pod zaštitom je države od 1979. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare