Sahranjen doktor Lazić, Republika Srpska i Srbija odale počast - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sahranjen doktor Lazić, Republika Srpska i Srbija odale počast

Čuveni srpski hirurg i heroj dr Miodrag Lazić (65), koji je preminuo od posledica virusa korona, sahranjen je danas na Novom groblju “Bubanj” u Nišu, a u to vreme su vatrogasno-spasilačke jedinice u Republici Srpskoj uključile sirene i odale počast ovom humanisti.

Opelo je služeno u 13.30 časova, a sahrana je obavljena u 14.00 časova. Nakon opela, doktor Miodrag Lazić ispraćen je pesmom “Marš na Drinu”, što je bila njegova poslednja želja.

Doktor Lazić preminuo je 14. aprila u Nišu od posledica virusa korona. Vest o njegovoj smrti dočekana je sa velikim žaljenjem u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda gde žive Srbi, jer je život nesebično posvetio svom narodu.

Miodrag Lazić, rođen je u Zemunu, 31. maja 1955. godine. Bio je srpski primarijus, hirurg i književnik. Bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Кrajini (juni 1991 — juli 1992) i Republici Srpskoj (sep. 1992 — feb. 1996), za šta ga je Patrijarh srpski Pavle odlikovao ordenom Svetog Save.

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo “Dnevnik ratnog hirurga” (Кnin 1991 — Srpsko Sarajevo 1995).

Njegov otac bio je oficir JNA, i tokom službe dobija prekomandu za Niš.

U Nišu dr Lazić završava gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga se zapošljava na Hirurškoj klinici Кliničkog centra u Nišu. U periodu od 1991. do 1996. je radio kao ratni hirurg dobrovoljac.

Za vreme ratova devedesetih godina prošlog veka spasavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Za sve što je tada učinio kao ratni hirurg-dobrovoljac Ordenom Svetog Save odlikovao ga je tadašnji srpski patrijarh Pavle.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, radio je u ratnoj bolnici “Koran” na Palama, jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gde je tokom 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija.

UZ SVOJE PACIJENTE DO SMRTI

Kako je napisao u svojoj oproštajnoj poruci, uprkos svojim godinama i bolestima, nije želeo da se skloni sa prve linije borbe, ostao je sa svojim medicinskim osobljem i radio ono što najbolje zna, spašavao ljudske živote.

Žrtvovao je sebe da bi drugi imali prilike da žive. Kao jedinu stvar koju je tražio, bilo je ga sa ovog sveta isprate pesmom “Marš na Drinu”. Iste večeri, kada je objavljeno da je ovaj voljeni lekar preminuo, širom Srbije i Republike Srpske orila se upravo ova pesma, njemu u čast.

Vest da je preminio dr Miodrag Lazić, rastužila je sve koji su ga poznavali. Uz porodicu i bliske prijatelje, za njim tuguju kolege, pacijenti, poznanici i svi kojima je spasio život, a spasio je mnoge. Kolege pričaju da nije izlazio iz sale dok ne “oživi” pacijenta.

Izraze saučešća porodici Lazić uputili su najviši zvaničnici Srbije i Srpske, kao i brojni poštovaoci doktora Laze, kako će ostati upamćen u narodu.

Predsednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković pozvao je članice Saveza, vatrogasno-spasilačke jedinice, da danas u vreme sahrane doktora Lazića uključe vatrogasne sirene i na taj način odaju počast ovom humanisti.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Doboj danas će oglašavanjem sirena u 14.00 časova odati poslednji pozdrav preminulom doktoru Miodragu Laziću, rekao je Srni starešina dobojskih vatrogasaca Miloš Radonjić.

On je naveo da će sirene na vatrogasnim vozilima biti uključene u trajanju od 30 sekundi.

Od doktora Laze danas su se oprostili i borci Istočne Ilidže:

(BN/Alo)

Danas objavljeno

Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

M.

Uvode sankcije Putinu?

M.

Erdogan danas pozvao Putina u posjetu Turskoj

M.

Ostavite komentar