Sahrana mitropolita Amfilohija u podgoričkom hramu, okupio se veliki broj vjernika - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sahrana mitropolita Amfilohija u podgoričkom hramu, okupio se veliki broj vjernika

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Sahrani će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a dolazak je najavio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gde je veliki broj građana prošao kako bi odali poštu.

Telo mitropolita biće u Hramu do sahrane i sve vreme građani koji žele da se oproste od Amfilohija moći će to da učine u mimohodu.

 EPA/BORIS PEJOVIC

Danas će najpre biti služena Sveta liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, a nakon toga i opelo i sahrana.

Amfilohije će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a na dan sahrane u svim manastirima, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od korona virusa.

Crnogorski Javni servis RTCG direktno će pratiti sahranu, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.

Stigao Irinej, služi svetu liturgiju

U Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici jutros je stigao patrijarh SPC Irinej, koji trenutno služi liturgiju sa arhijerejima SPC i pomesnih crkava.

Liturgije uoči sahrane mitropolita Amfilhija biće služene i u svim crkvama i manastirima SPC gde je to moguće.

Nakon liturgije uslediće opelo, a potom i sahrana mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u kritpi hrama, koja je pripremljena za njegovo života.

U Hram je sa patrijarhom došao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović. Tamo se nalazi i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, predsednik skupštine Aleksa Bečić, ćlan predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga.

Na sahranu su stigli predsednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović, kao i poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović i Dragan Vukić, lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

U Hramu su prisutni i predstavnici Katoličke crve u Crnoj Gori.

Ispred i u Hramu Hritovog vaskrenja i jutros je veliki broj građana i verujućeg naroda koji odaje poslednju poštu arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorsko primorskom, koji će danas, po sopstvenoj želji, biti sahranjen u kripti Hrama.

Pleme Kuči se oprašta od mitropolita

Pripadnici plemena Kuči objavili su video snimak na kom se vidi da su krenuli ka Podgorici da isprate mitropolita Amfilohija.

“Kuči krenuli u hodočašće”, stoji u opisu videa.

Danas objavljeno

Trese se Turska

Vanja A

U udesu u Živinicama poginuo muškarac

Vanja A

Saobraćajka kod Doboja, vozilo prevrnuto na putu

Vanja A

Ostavite komentar