6. Augusta 2021.

Sahrana Lazanskog u Aleji zaslužnih građana

Big Portal

Sahrana će biti održana u 13.00 časova, a prethodno će u 10.30 časova u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije biti održana komemoracija, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Miroslav Lazanski preminuo je iznenada 3. avgusta u Beogradu u 71. godini, od posljedica srčanog udara.

Na mjesto ambasadora Srbije u Rusiji Lazanski je imenovan u julu 2019. godine.

Bio je dugogodišnji novinar Politike i vojni analitičar. Izvještavao je sa ratišta u Bejrutu, tokom rata Iraka i Irana, iz Avganistana, Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima, kao i za vreme rata u BiH, Sloveniji, Kosovu i Metohiji.

Lazanski je novinarsku karijeru započeo u zagrebačkom Poletu, a vojnom tematikom počinje da se bavi u Vjesniku. Nakon toga pisao je za zagrebački Danas, NIN i Politiku ekspres. Početkom devedesetih prelazi u beogradsku Politiku.

U karijeri je, kako je sam govorio, intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svjetskih armija.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Otac Vladimir bio je vojno lice, a najpoznatiji član porodice mu je tetka Biljana Plavšić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske.

Formalno, u politiku je ušao 2016. godine kada je zauzeo visoko osmo mjesto na listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare