Saglasnost na Oružane snage i VSTS biće povučena - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Saglasnost na Oružane snage i VSTS biće povučena

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poručio je večeras da će biti povučene saglasnosti Republike Srpske date na sporazume o Oružanim snagama, kao i o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

  • Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska Republike Srpske.

  • To je sve u skladu sa Ustavom i nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska Republike Srpske – naveo je Dodik.

Pozvao je na konsenzus u Narodnoj skupštini Republike Srpske prema tim i drugim bitnim pitanjima za Srpsku, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, konsenuz mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

On je ukazao na to da u Srpskoj postoji većina koja može odlučivati, dodajući da bi bilo dobro da u stvarima bitnim po Srpsku svi u tome budu, te ih je i pozvao na to.

  • Mi smo ti koji imamo izvorna ovlaštenja, a to što neko kome je dato da tumači Dejtonski sporazum kroz izvršne odluke nameće promjenu ustavnog sistema, to mu nije dato – istakao je Dodik.

Istakao je da se u Srpskoj sve problematizuje, kao što je najnoviji slučaj sa zakonom o šumama i odlukom Ustavnog suda BiH vezanom za taj zakon.

  • Kažu da se to mora urediti na nivou BiH, a čim se to uređuje na nivou BiH , onda se daje pravo da BiH raspolaže tom imovinom. Da ne govorim o tome kako bi i da li bi ikada bilo saglasnosti FBiH da se formiraju Šume Republike Srpske – naveo je Dodik.

Danas objavljeno

Vulin: Potjernica za još jednom osobom zbog ubistva Đokića

M.

Boldvin vježbao i uperio revolver prema kameri

M.

Eksplozija i požar u rafineriji nafte u Nigeriji, 25 žrtava

M.

Ostavite komentar