Saga o pripajanju Activisiona pod okrilje Microsofta se nastavlja, u pitanju su veliki interesi - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Saga o pripajanju Activisiona pod okrilje Microsofta se nastavlja, u pitanju su veliki interesi

Politiko je juče dao pojašnjenje vesti koja se zasniva na tvrdnji četiri anonimna izvora u Američkog federalnoj komisiji za trgovinu (FTC), koji tvrde da je sve izglednije da će veliki američki regulator tržišta, pokrenuti tužbu i blokirati realizaciju dogovora između kompanija Microsoft i Activision.

Kao što smo već pisali ranije, Microsoft pokušava da za 69 milijardi američkih dolara pripoji Activision i time pod svoje okrilje stavi neke od najvećih gejming franšiza današnjice poput igara: Call of Duty, Candy Crash i Warcraft. Time želi da ojača poziciju Xbox-a na gejming tržištu u borbi protiv Apple i Google duopol konkurencije. Sa druge strane se pobunio i Sony koji je oštro protiv ove akvizicije, uprkos garanciji Microsoft-a da će Call of Duty biti dostupan na Play Station platformi “sve dok postoji” Play Station.

Prema rečima analitičara koji prate ovaj deo industrije, pokretanje slučaja od strane FTC-a protiv ovog sporazuma je zapravo pokušaj da se dobiju ustupci od komapnije Microsoft bez potrebe za pokretanjem zvaničnog sudskog procesa, zato što bi on prema mišljenju mnogih bio loš po FTC. Ustvari, čitavu priču prožima jedan presedan u smislu blokiranja ove vrste ugovora jer kada malo bolje i pravilnije analizirate gejming industriju ispada da je ona među konkurentnijim i zdravijim oblastima poslovanja, osim onog dela koji kontrolišu Google i Apple preko svojih monopola u vidu prodavnica za mobilne aplikacije, a koje bi zapravo FTC trebao da temeljno istraži.

Bez obzira na to, šef operativnog poslovanja kompanije Activision je nedavno dao “tvit” izjavu za Windows Central, javno sugerišući da je Activision spreman da se bori za pripajanje, čak i na sudu, ako to bude potrebno. Lulu Cheng Meservey naglašava da Microsoft i Activision aktivno rade sa regulatornim državnim agencijama kako bi rešili bilo kakve nepoznanice i nedoumice državnih regulatornih tela  i kako bi se čitav proces pripajanja odvijao u skladu sa važećim zakonima.

Prema mišljenju mnogih posmatrača, ne postoji sumnja da će se dogovor o spajanju Activision-a pod okrilje Microsoft-a na kraju i desiti. Sa druge strane državna antimonopolska tela imaju puno pravo da pažljivo ispitaju sve detalje ovog dogovora.

Dosadašnji pokušaji državnih regulatornih tela nisu uspeli u proceni zakonske usklađenosti Facebook kupovine Instagrama i WhatsUp-a, istovremeno omogućujući kompanijama Google i Apple da se izvuku sa potpunim monopolom nad svojim internet prodavnicama aplikacija i načinom kako se softver servira svim mobilnim uređajima na svetu.

Groteskno zvuči kada kažete da je Microsoft žrtva, ali zapravo tako izgleda u ovom slučaju. Prigovori o Windows monopolu više ne stoje, pošto je postao potpuno otvoreno tržište na kome se za uspeh bori veliki broj međusobnih konkurenata sa svojim proizvodima i poslovnim idejama. Microsoft je sa druge strane u odgovorima koje je uputio državnim regulatornim telima, više puta skrenuo pažnju na primer Apple i Google duopola, te napomenuo svoje planove da na kraju napravi konkurentsku Xbox prodavnicu aplikacija za mobilne uređaje, zbog koje će antimonopolaska komisija na kraju primorati Apple i Google da otvore svoje prodavncie mobilnih aplikacija i omoguće slobodan pristup svojim platformama.

Bilo, kako bilo svi u ovoj priči imaju svoje argumente, a EU komisija i američki FTC nastavljaju sa praćenjem i ispitivanjem spajanja kompanija Microsoft i Activision, za koje se veruje da će ugovor biti zaključen najkasnije do leta iduće godine.

Šta vi mislite o čitavoj priči i monopolskoj alternativi Microsoft-a u vidu Apple i Google prodavnice aplikacija, koje su često puta do sada bile kritikovane zbog uslova koji se postavljaju nezavisnim kompanijama da bi se njih softver našao u njihovim online prodavnicama?

Izvor: Benchmark

Danas objavljeno

Samsungov standardni Galaxy S23 telefon bi mogao da ima sporiji skladišni prostor

Zeljka

Apple će naredne godine predstaviti preklopni iPad

Vanja A

Otkriven propust koji omogućava hakovanje Facebook šifre

Vanja A

Ostavite komentar