2. Januara 2020.

Sadašnji i bivši pušači žive sa VEĆIM fizičkim bolom

Big Portal

Naučnici Univerziteta u Londonu sproveli su studiju na više od 220.000 osoba i utvrdili kako oni koji puše cigarete imaju veće fizičke probleme.

Ispitanici su bili razvrstani u tri kategorije: oni koji nikada nisu pušili cigarete, oni koji su prije svakodnevno pušili i oni koji i dalje svakodnevno puše. Naučnici su aktere studije pitali sa koliko fizičkog bola dnevno žive, na skali od nula do 100.

Sadašnji i bivši pušači u prosjeku su označili da za jedan do dva boda proživljavaju više boli od onih koji nikada nisu pušili. Studija je utvrdila povezanost između dugotrajnog pušenja i života sa većom boli, čak i nakon prestanka te navike.
Ključni nalaz ove studije jeste da bivši pušači još osjećaju efekat povišene boli, zaključak je studije koju prenosi Bi-Bi-Si. Naučnici, za sada, ne mogu da objasne šta uzrokuje povezanost pušenja i iskustva većeg fizičkog bola.

Jedna od hipoteza jeste da neke od hiljada hemikalija koje se nalaze u cigaretama uzrokuju trajno oštećenje tkiva, što rezultira većim bolovima. Druga hipoteza jeste da pušenje ima trajan efekat na hormonalni sistem u tijelu. Tu je i teorija prema kojoj je pušenje simptom, a ne uzrok. Neke prijašnje studije pokazale su da ljudi koji intenzivnije osjećaju bol imaju veću sklonost ka pušenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare