5. Jula 2022.

“Sada je naš, a vi se sklonite”; NASA upozorava na kinesku opsadu Meseca

Big Portal

Šef NASA-e rekao je da bi Kina mogla da preuzme Mesec kao deo vojnog programa te dodao da je Kina uvek pozivala na izgradnju zajednice navija u svemiru. Kina je odbacila njegove izjave kao neodgovorne optužbe.

Kina je izvela svoje prvo sletanje na Mesec bez posade 2013. godine i očekuje da će lansirati rakete dovoljno moćne da pošalju astronaute na Mesec krajem ove decenije.

“Moramo biti veoma zabrinuti što Kina sleće na Mesec i govori: “Sada je naš, a vi se sklonite'” rekao je direktor NASA-e Bill Nelson za nemački list Bild u intervjuu objavljenom u subotu.

Šef NASA-e rekao je da je kineski svemirski program vojni program i da je Kina drugima ukrala tehnologiju i ideje.

“Ovo nije prvi put da je šef NASA-e ignoriše činjenice i neodgovorno govori o Kini. Američka strana je konstantno stvarala klevetničku kampanju protiv normalnih i razumnih napora Kine u svemiru, a Kina se odlučno protivi takvim neodgovornim primedbama. Kina je uvek promovisala izgradnju zajedničke budućnosti za čovečanstvo u svemiru i protivila se svakoj utrci u naoružanju u svemiru”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Đao Liđijan.

U okviru svog programa Artemis NASA planira 2024. da pošalje misiju s posadom u orbitu Meseca i sleteti s posadom u blizini južnog pola Meseca 2025. godine.

Ove decenije, Kina planira misije bez posade do južnog pola Meseca, piše Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare