"Sada je najbolje vrijeme za konačni dogovor Beograda i Prištine" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Sada je najbolje vrijeme za konačni dogovor Beograda i Prištine”

Prištinski politički analitičar Nedžmedin Spahiu ocenio je danas da je sada najpovoljnije vreme za postizanje konačnog dogovora između Beograda i Prištine.

On je to ocenio jer, kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pored apsolutne podrške u parlamentu, ima i podršku Amerike i Rusije, “koja može biti narušena ukoliko se ne postigne finalni sporazum”.

“Ako Vučić formalno ne postigne dogovor sa Kosovom, postoji mogućnost da izgubi podršku Rusije ili Amerike, a to bi za njega značilo pad sa vlasti i zbog toga je za Vučića najbolja solucija da postigne neko rešenje”, kazao je Spahiu za portal Kosovoonlajn.

On je dodao da uspešnost dijaloga više zavisi od Amerikanaca i Beograda nego od Kosova.

“Nema ni jednog drugog rešenja, ima priznanje Kosova od strane Srbije i cene koju će Kosovo platiti za to priznanje. Ta cena je stvar dogovora koji će Amerikanci postići sa Vučićem a šta će to biti – ne znam. Mislim da je otklonjena razmena teritorija, mada može biti i dalje jedna od opcija, zna se da će biti Zajednice srpskih opština, ali u kom obimu i to je stvar pregovora, odnosno cene koje će Kosovo platiti za priznaje od Srbije”, rekao je Spahiu.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Od utorka u 4h ujutru – ko ne nosi masku kazna 235 evra

M.

Kineski matematičari “sahranili” sve strategije protiv koronavirusa: Kada bi mi tako, bilo bi pola miliona

M.

Kovid + HIV = Omikron?

M.

Ostavite komentar