15. Aprila 2021.

Sada je moguće instalirati Windows 10 na Apple M1 MacBook uređaje

Big Portal

Sada, zahvaljujući ažuriranju za Parallels Desktop, korisnici konačno mogu da instaliraju Windows 10 na svoje M1 Mac računare. Parallels Desktop je ažuriran na verziju 16.5, koja omogućava punu podršku za virtuelizaciju, kako za MacBookove sa Intel, tako i za modele sa Apple M1 čipom. Windows aplikacije je na M1 MacBookovima sada moguće pokretati zajedno uz Mac ili iOS aplikacije na Big Sur-u.

Međutim, ovde postoji i jedanu manu. Verzija Windowsa 10 na Parallels Desktopu je Windows 10 za ARM, koja sama po sebi ima nedostatak podrške za veliki broj Windows aplikacija. Microsoft je istakao da će Windows 10 za ARM uskoro moći da emulira x64 aplikacije.

Ali čak i kada ta podrška postane dostupna, M1 Mac uređaji će prvo emulirati Windows operativni sistem, a portom će Windows 10 za ARM operativni sistem emulurati x64 apliakcije. Stoga se ne očekuju vrhunske performanse od samog starta.

Sada je moguće instalirati Windows 10 na Apple M1 MacBook uređaje

Sugeriše se da najnovije ažuriranje omogućava neka poboljšanja performansi i baterije kada se softver pokreće na Intel Mac uređajima. Ovo uključuje manju potrošnju energije za 2,5 puta u odnosu na 2020 MacBook Air sa Intel čipom; tu je i poboljšanje performani od 30% u Geekbench 5 u odnosu na MacBookPro sa Intel Core i9-8950HK procesorom u istim uslovima. Pored toga, Apple M1 integrisani GPU je 60% brži AMD Radeon Pro 555X GPU-a u DirectX 11 aplikacijama kada se koristi Windows uz Parallels Desktop 16.5 verziju.

Microsoft trenutno ne licencira ARM verziju Windowsa 10 za korisnike, tako da ne postoji mogućnost instaliranja stabilne verzije. Korisnici mogu koristiti Insider Preview verziju Windowsa 10 za ARM na svojim M1 Mac ureajima, koja takođe omogućava i podršku za emuliranje x64 aplikacija.

Izvor: iphonehacks

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare