Sada i zvanično: Turska mijenja ime? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sada i zvanično: Turska mijenja ime?

Turska je zvanično zahtijevala da Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije promjene ime zemlje u Türkiye, izjavio je ministar spoljnih poslova Čavušoglu.

Ankara će u utorak poslati zvanično pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da će promena postati zvanična nakon ove sedmice, rekao je Čavušoglu novinskoj agenciji Anadolu.

UN su “spremne” za promene, a Ankara je podsticala promene u Turskoj još od engleske verzije Turkey u velikom delu svoje međunarodne korespondencije, uključujući vesti o spoljnoj politici, dodao je on. Rebrendiranje je usledilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsednik Redžep Tajip Erdogan o promeni imena u Türkiye na engleskom, francuskom i nemačkom, između ostalih jezika, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda. Ime Türkiye “na najbolji način predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turskog naroda”, navodi se u Erdoganovom dekretu. Tačan razlog za promenu imena zemlje i vreme kada se to dešava nije jasno. Državna televizija TRT citirala je u decembru članak o “nelaskavoj” konotaciji imena Turkey na engleskom, navodeći da se ono ili odnosi na “veliku pticu poreklom iz Severne Amerike” ili “kada nešto krene po zlu”.

B92.

Danas objavljeno

Rusija uhapsila japanskog konzula, sumnja na špijunažu

M.

NASA izvela misiju sudara letjelice sa asteroidom

M.

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Ostavite komentar