1. Novembra 2021.

SAD započele klinička ispitivanja prve vakcine protiv karcinoma dojke

Big Portal

Do sada je razvoj vakcine protiv trostruko negativnog karcinoma dojke bio ograničen na laboratorijski rad i istraživanja na životinjama. Ispitivanje na ljudima može da počne sada kada je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila istraživanje.

Dok će ispitivanje uključiti samo osobe koje su preživele trostruko negativne karcinoma dojke u ranoj fazi i koje su pod visokim rizikom od recidiva, istraživači se nadaju da će sledeću vakcinu dobiti zdrave sobe sa visokim rizikom od bolesti, poput onih sa mutacijama gena BRCA1.

“Dugoročno se nadamo da ovo može biti prava preventivna vakcina koja bi se davala zdravim ženama kako bi se sprečio razvoj trostruko negativanog karcinoma dojke, oblik karcinoma dojke za koji imamo najmanje efikasne tretmane”, rekao jeu saopštenju dr G. Tomas Bad, sa Instituta za karcinom Tausig i glavni istraživač studije.

Učesnice istraživanja dobiće tri vakcine

Trostruko negativan karcinom dojke čini oko 12 do 15 odsto svih karcinoma dojke i ubija skoro četvrtinu pacijenata u roku od pet godina od uspostavljanja dijagnoze. Češće se javljaju kod afroameričkih ženama, ali i kod onih sa BRCA1 mutacijama.

Prisustvo određenog proteina, a-laktalbumina, obično prati bolest, iako bi on trebalo da se pojavi samo kada je osoba u laktaciji.

Vakcina će, dakle, ciljati taj protein, podstičući imuni sistem da spreči pojavu tumora dojke koji ga eksprimira. Vakcina će takođe uključiti lek koji upozorava imuni sistem na a-laktabalbumin tako da može da zaustavi rast tumora u nastajanju.

Ispitivanje će obuhvatiti 18 do 24 pacijenata koji nemaju tumor nakon što su bili lečeni od ranog stadijuma trostruko negativnih karcinoma dojke u poslednje tri godine. Dobiće tri vakcine, svaka u razmaku od dve nedelje. Istraživači će početi sa malim dozama za samo nekoliko pacijenata i pažljivo će ih pratiti pre nego što povećaju dozu i uključe više učesnika, piše Business Insider.

“Kada shvatimo koliko vakcine možemo da damo, pogledaćemo njene efekte na imuni sistem”, rekao je dr Bad.

“To će nam pomoći da saznamo da li vakcina radi ono što želimo, a zatim ćemo prilagoditi doze”, dodao je doktor.

Procenjuje se da će studija biti završena u septembru 2022. Finansira je Ministarstvo odbrane SAD.

“Ova strategija vakcinacije ima potencijal da se primeni i na druge tipove tumora”, rekao je Tuohi i dodao:

“Naš translacioni istraživački program se fokusira na razvoj vakcina koje sprečavaju bolesti sa kojima se suočavamo godinama, kao što su karcinom dojke, jajnika i endometrijuma. Ove vakcine imaju potencijal da transformišu način na koji kontrolišemo karcinom koji se javlja kod odraslih i produži očekivani životni vek na način slično uticaju koji je imao program vakcinacije dece”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare