SAD uz Tačija, Britanija iza Haradinaja: Klinč oko taksi - BIGportal.ba
Region Vijesti

SAD uz Tačija, Britanija iza Haradinaja: Klinč oko taksi

Beogradski “Blic” piše da se trenutno na Kosovu po pitanju taksi sukobljavaju interesi SAD s jedne strane i velikih sila s druge strane.

Prema pisanju tog lista, nasuprot stavovima SAD stoji, pre svega, Velika Britania. SAD su za dogovor Beograda i Prištine, dok Britanci, navodi list, otvoreno rade protiv dogovora.

Amerikacima, koji su, prema pisanju prištinskih medija, u diplomatskim krugovima više puta jasno naglasili njihov cilj – uzajamno priznanje plus moguća korekcija granica – scenario haosa nikako ne bi odgovarao, navodi list

Zato, prema navodima lista, Amerika trenutno ne želi silom da natera albanske lidere da povuku takse, jer bi takav potez mogao da bude višestruko zloupotrebljen od pojedinih prištinskih lidera na Kosovu i da eskalira u nasilje na terenu, a to bi značilo smrt za dogovor sa Beogradom.

S druge strane, Velika Britanija ima bliske veze sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koji je glavni protivnik kako razgraničenja, tako i ukidanja taksi.

Prema rečima izvora “Blica” iz kosovske skupštine, Britanci sada već gotovo otvoreno rade protiv dogovora. “Britanci najdirektnije rade protiv dogovora, a sve kroz priču da nisu za korekciju granica, jer bi to za sobom nosilo brojne probleme, možda i u celom regionu. Cilj Britanaca je tako suprotan američkom, a u najkraćem, on znači celo nezavisno Kosovo priznato od Srbije”, rekao je neimenovani izvor.

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar