SAD u recesiji od ferbuara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD u recesiji od ferbuara

Američka ekonomija je u februaru završila najduži period ekspanzije u svojoj istoriji i ušla u recesiju zbog pandemije virusa korona, saopštio je Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER).

U saopštenju ove privatne tink-tenk organizacije, zvaničnog arbitra za procjenu poslovnih ciklusa u SAD, navodi se da „neviđeni stepen i domet pada zaposlenosti i proizvodnje u cjelokupnoj privredi, opravdavaju da se ova epizoda označi kao recesija, čak i ako se ispostavi da će trajati kraće od ranijih”, prenosi Reuters

Odbor NBER-a je precizirao da je recesija počela u februaru.

“Prilikom odlučivanja da li da proglasi recesiju, odbor je sagledao obim, trajanje, kao i to da li je pad ekonomske aktivnosti prisutan u svim sektorima privrede”, napominje se dalje.

Dodaje se da odbor potvrđuje da su pandemija kovid-19 i mkere koje su zbog nje preduzete za zaštitu javnog zdravlja rezultirali privrednim padom koji ima drugačije karakteristike od prethodnih recesija.

Bruto domaći proizvod SAD-a pao je 4,8 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu ove godine. Očekuje se da će podaci za period april-jun pokazati još gori međugodišnji pad, od čak oko 20 procenata ili više.

Stopa nezaposlenosti u najvećoj svjetskoj ekonomiji je porasla sa rekordno niskih 3,5 procenata u februaru na 14,7 posto u aprilu, a u maju je iznosila 13,3 pocenta, podseća Reuters.

Neki ekonomisti predviđaju da će aktuelna recesija biti kratka i da će uslijediti nagli rast kako se proizvodnja bude povećavala sa ponovnim otvarajnem preduzeća.

Ipak, optimizam je prigušen zbog mogućeg drugog talasa pandemije, a u tom slučaju bi američkoj ekonomiji bilo potrebno, kako se navodi, više od dvije godine da se vrati na nivoe prije virusa korona.

Brzina oporavka će biti važna za procjenu da li će trenutna recesija imati iste dugotrajne posljedice kao prethodne. Primjera radi, recesija od 2007. do 2009. je izazvala trajni gubitak nekoliko stotina hiljada radnih mjesta u proizvodnji i uticala na opstajanje dugotrajne nezaposlenosti i višegodišnjeg slabog rasta prihoda domaćinstava sa srednjim i nižim primanjima.

Federalne rezerve SAD-a sastaju se ove nedelje i očekuje se da će objaviti nove ekonomske projekcije koje će pokazati koliko brzo oporavak očekuju.

Tanjug
Foto: Pixabay | SAD

Danas objavljeno

Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša

M.

Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

M.

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Ostavite komentar