28. Jula 2022.

SAD, stiže recesija

Big Portal

Dva kvartala u kome pada BDP se naširoko smatra signalom da je privreda otišla u recesiju.SAD, stiže recesija 

Ali, Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER) je zvanični arbitar koji kaže da li je receija počela i kada se završava.

Iako će brojke o BDP-u igrati u konačnoj presudi NBER-a, on razmatra i širi spektar ekonomskih faktora, uključujući tržište rada, i malo je verovatno da će uskoro doneti odluku, prenosi Gardijan.

Negativan pad prikazan u prvom očitavanju aktivnosti BDP-a u drugom kvartalu uglavnom je vođen padom nivoa zaliha.

Preduzeća su u poslednjim kvartalima pokušala da popune zalihe koje su povučene tokom pandemije i nastojala da se prilagode preokretima u lancima snabdevanja. Kompanije su, prenosi Si-En-En, bile preopterećene u vreme kada su potrošači odustajali od kupovina.

Ulaganja u zalihe tokom drugog kvartala su stoga bila niža nego u prvom kvartalu.

Stopa rasta je u značajnoj suprotnosti sa snažnim godišnjim povećanjem BDP-a od 6,9 odsto zabeleženim u poslednjem kvartalu 2021. godine.

Brz tempo rasta doprineo je rastućoj inflaciji, koja je sada na vrhuncu u poslednjih 40 godina, i odluci Federalnih rezervi da naglo povećaju kamatne stope kako bi snizile cene.

Iako preliminirna procena predstavlja oštar pad u odnosu na privrednu ekspanziju od 6,7 odsto zabeleženu u drugom kvartalu 2021. godine, Bela kuća je nepokolebljiva u stavu da najveća svetska ekonomija ostaje u osnovi zdrava. 

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je čak preduzela neobičan korak objavljivanja svojevrsnog objašnjenja, tvrdeći da dva uzastopna kvartala iako beleže pad, sama po sebi, ne predstavljaju recesiju.

Bela kuća je prošle nedelje objavila blog u kojem se navodi da pored BDP-a, podaci koji se odnose na tržište rada, korporativnu i ličnu potrošnju, proizvodnju i prihode ulaze u zvaničnu odluku o recesiji.

U međuvremenu, pritisak na Bajdenovu administraciju raste. Istraživanja o poverenju potrošača padaju kako strahovi od recesije rastu.

U saopštenju, Bajden je rekao da “nije iznenađenje što se ekonomija usporava dok Federalne rezerve deluju da smanje inflaciju”.

“Ali čak i dok se suočavamo sa istorijskim globalnim izazovima, mi smo na pravom putu i ​​kroz ovu tranziciju ćemo proći jači i sigurniji”, naveo je Bajden.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare