8. Marta 2021.

SAD spremaju osvetu Rusiji: Za tri nedjelje stiže jasna poruka za Putina

Big Portal

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena priprema se da izvede seriju kibernetičkih napada usmerenih prema ruskim mrežama, kao odmazdu čiji je cilj službenoj Moskvi poslati jasnu poruku.

Citirajući zvaničnike koji su upoznati s tom najavljenom operacijom, američki list piše da se očekuje da ta “serija tajnih akcija” usmerenih protiv Rusije započne tokom naredne tri nedelje te da je namera tih kibernetičkih napada da budu evidentni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskim obaveštajnim službama, ali ne i ostatku sveta.

Napad će se verovatno preklopiti s novim ekonomskim sankcijama protiv Rusije, kao i izvršnom odlukom Bajdena koja je usmerena jačanju sigurnosti mreža američke vlade.

U prošlonedeljnom intervjuu Bajdenov savetnik za nacionalnu sigurnost, Džejk Saliven, rekao je za Njujork Tajms, da podupire provođenje tajnih operacija “koje će Rusi razumeti, ali koji neće biti vidljivi ostatku sveta”, uz argument da bi takvi postupci mogli prisiliti “široku stratešku raspravu” s Moskvom.

Navedeni kibernetički napadi koji bi zapravo mogli početi svakog trenutka protiv Rusije, zapravo su američki odgovor na SolarWinds hakerski napad, s kojim američka vlada povezuje Rusiju.

Američke obaveštajne agencije tvrde da je taj hakerski napad “verovatno ruskog porekla”, ali konkretne dokaze o tome nisu predstavili. Službena Moskva je u međuvremenu odbacila bilo kakvu umešanost u to.

SolarWinds je okarakterisan kao jedan od najvećih i najsofisticiranijih hakerskih napada u istoriji, a trebalo je čak osam meseci da ga se uopšte i primeti.

Izvor:zimo.dnevnik.hr
EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare