SAD: Snažno osuđujemo; NATO: Opasan incident - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD: Snažno osuđujemo; NATO: Opasan incident

SAD su snažno osudile jučerašnje prinudno prizemljenje aviona kompanije Rajaner na aerodrom u Minsku na zahtev beloruskih vlasti.

Avion je prizemljen radi hapšenja opozicionog novinara Romana Protaševiča koji je bio u tom avionu.

Vlada SAD je pozvala na hitan sastanak međunarodne organizacije civilne avijacije, a državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da se Protaševič hitno pusti na slobodu.

On je ocenio da je akcija vlasti u Minsku “šokantan čin koji je ugrozio živote 120 putnika aviona, među kojima je bilo građana SAD”, prenosi Rojters.

Šta kažu iz NATO?
NATO je saopštio da je prinudno sletanje aviona “ozbiljan i opasan incident” i zatražio međunarodnu istragu.

“Beloruske vlasti moraju da osiguraju bezbedan povratak posade i svih putnika u Vilnjus. Pažljivo pratimo prinudno sletanje aviona u Belorusiju, koji je leteo na relaciji Atina-Vilnjus, i privođenje opozicionara Romana Protaševiča”, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg putem Tvitera, a preneo Rojters.

Vazduhoplovna agencija Ujedinjenih nacija je juče saopštila da je “izuzetno zabrinuta” zbog očiglednog prisilnog sletanja “Rajanera” u Minsk.

Međunarodna civilna vazduhoplovna organizacija je na Tviteru navela da je prekršena Čikaška konvencija, sporazum iz 1944. godine, koja je napravljena sa ciljem da se omogući miran i neometan rad civilne avijacije.

Danas objavljeno

Buktinja u centru Sarajeva: Gorjelo smeće u podrumu zgrade

M.

KPS od jutros preuzeo kontrolu na Јarinju i Brnjaku

M.

Imunizacija u Srbiji u punom jeku: Stiglo još 250.000 doza “Sputnjika”

M.

Ostavite komentar